Salta al contenuto principale
Galeria d'imatges

(Abadia de Montserrat) Dimarts s'inaugura a l’Espai d’art Pere Pruna l'exposició Fate amb 35 fotografies de les sèries més representatives de l'artista novaiorquès Roger Ballen. Montserrat acull la seva commovedora obra, on coexisteixen el dolor i l’esperança: imatges de la realitat dels habitants de les zones rurals i dels suburbis a Sud-àfrica que cal veure “amb ulls compassius que ens facin créixer en humanitat”, apunta el director del Museu de Montserrat, el pare Josep de C. Laplana.

El Museu de Montserrat acull la mostra Fate, que reuneix les sèries més representatives de l’artista i fotògraf Roger Ballen (Nova York, 1950). Aquest artista destaca per retratar l’estranya i gairebé monstruosa realitat dels habitants de les zones rurals i dels suburbis a Sud-àfrica. En el treball de Ballen coexisteixen el dolor i l’esperança. La seva exploració, que més que creativa és humana, l’ha portat a elaborar diferents sèries –cadascuna més abstracta que l’anterior– on persones, objectes i animals construeixen relacions torbadores i màgiques; atorga protagonisme a l’absurd per parlar de la fatalitat que viu i mor als ulls dels habitants d’aquests suburbis dia rere dia.

Des dels 13 anys, la fotografia ha estat la passió de Roger Ballen. Quan els seus estudis de geòleg el van dur fins a Sud-àfrica als anys 80 es va convertir en un tot i en el punt de partida d’una carrera que avui compleix més de 30 anys i que deixa com a resultat una de les obres fotogràfiques més commovedores i de segell únic al món dels últims anys. La mostra està coorganitzada amb la Galeria Senda de Barcelona.

Com afirma el pare Josep de C. Laplana, director del Museu, “Ballen és un artista que commociona; cada fotografia seva és un revulsiu que sotragueja la sensibilitat del burgès egoista que tots portem a dins, que qüestiona l’ansiosa recerca de confortabilitat que és el motor de l’economia i de l’ideal de vida occidental”. Laplana convida a veure l’exposició de Roger Ballen “amb uns ulls oberts a la dura realitat humana, ulls que indaguen, ulls afinats que cerquen afinitats, ulls compassius que ens facin créixer en humanitat”.

L'acte d'inauguració comptarà amb la intervenció de la directora de la Galeria Senda, coproductora de la mostra, Chus Roig; el pare Josep de C. Laplana i l'abat de Montserrat Josep M. Soler. I l'exposició restarà oberta des del mateix dimarts i fins al 12 d’octubre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.