Salta al contenuto principale

(CR) La presidenta del Partit Popular de Catalunya (PPC), Alícia Sánchez-Camacho, no vol parlar "d'una Església catalana diferenciada d'una Església espanyola, ni diferenciada de cap altra Església". I lamenta que es pugui "arribar a situacions en les quals un plantejament d'un nacionalisme independentista sigui excloent, que és contrari als meus principis catòlics". La líder del PPC assegura que amb el que creu "és en el respecte i en l'estimació al meu germà" i "en una convivència en què tothom s'ha d'incloure".

Així ho explica Alícia Sánchez-Camacho dins del cicle d'entrevistes "Catalunya i Religió" que han realitzat als líders polítics catalans CatalunyaReligió.cat i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Camacho afirma que "l'Església catòlica no ha d'entrar en aquestes qüestions polítiques, ni ha d'entrar en ingerències polítiques".

[Veure entrevista íntegra]

"No ens manen les jerarquies catòliques"

Sobre la relació entre Església i el Partit Popular, Sánchez-Camacho assegura que "El PP decideix el que creu que ha decidir i no es deixa influir ni per l'Església, ni pel poder econòmic, ni pel poder dels mitjans de comunicació".

El que defensa és la coincidència "en els valors de l'humanisme cristià, basat en els valors de l'Església catòlica" i un "ideari polític que coincideix en moltes coses en la religió que nosaltres professem, però no pas perquè ens ho manin unes jerarquies". Com a exemple, en la mateixa entrevista es mostra crítica amb la decisió de celebrar un funeral catòlic per les víctimes de la tragèdia aèria dels Alps.

No tocar els acords amb la Santa Seu

"Crec que tenim un bon acord amb la Santa Seu, i nosaltres en aquests moments no ens plantegem canviar-lo", assegura Sánchez-Camacho. Ho defensa perquè "la gran majoria de la població té arrelament a la religió catòlica" i perquè, defensant la llibertat de culte i el màxim respecte a totes les religions, "el nostre model no és la multiculturalitat de religions".

Afirma que "el nostre model és un model viable, que no està en crisi" i "permet la coexistència de la majoria de les persones practicants d'una religió que és majoritària, la nostra catòlica, i la coexistència amb la llibertat dels altres cultes". També defensa l'actual model de religió a l'escola: "Per mi és una opció que he escollit a casa meva i que la vull per l'educació del meu fill".

Ja hi ha prou mesquites

En el cas concret de l'islam, Camacho explica que en els llocs on han governat han buscat solucions amb les comunitats que necessitaven espais per practicar el seu culte, "dialogant, i parlant amb ells". Però es referma en què "hi ha suficients mesquites a Catalunya" i en què "no s'ha fer una mesquita a Barcelona, molt menys a la Monumental".

També remarca que s'han de vigilar els riscos perquè "moltes poden tenir una component salafista" i "hem vist les detencions d'un gran nombre de persones que estaven disposades a cometre atemptats". Afirma que "s'ha de tenir molt de compte en això i la nostra posició és ferma".

Les entrevistes senceres a diversos líders polítics catalans del cicle "Catalunya i Religió" es podran veure a través de les televisions locals durant les properes setmanes. En aquest vídeo podeu veure un resum de la conversa amb Alícia Sánchez-Camacho, entrevistada per Eulàlia Tort. En cada entrevista hi participa un professor diferent de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, en aquest cas Miquel Calsina.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.