(IQS) Dins de les Jornades IQS per a professors de Batxillerat es va celebrar una taula rodona sobre "La nova estructura universitària i les seves implicacions pels estudis científics: una visió des del món universitari i des del món empresarial". Jordi Riera, vicerector de Política Acadèmica i adjunt al rector de la URL, va lligar el nou pla amb els canvis del Pla Bolonya, que va sintetitzar en tres paraules: mobilitat, competitivitat i ocupabilitat. Va repassar les opcions vigents avui i va veure com a positiu, més enllà de la sempre discutible oportunitat, el fet d’obrir una flexibilitat en el camí de l’homologació europea i internacional tant en el camp de les applied sciences com de les social sciences. Jordi Teixidó, degà d'IQS School of Engineering, va qualificar els graus com a generalistes, els màsters com el moment de l’especialització i el doctorat com el camp de la recerca. Va denunciar la paradoxa que pot representar la possibilitat de fer idèntics graus amb durades diferents segons la universitat que els imparteixi. D'altra banda va remarcar que els graus darrere dels quals hi ha professions regulades és previsible que siguin de quatre anys, mentre que els graus de química podrien ser de tres, més dos de màster, i que els canvis tindrien probablement una incidència menor.
Des del punt de vista de les empreses, les intervencions de BASF Española, SL, van ser molt aclaridores. Rosa Marsal, Recruiting & Development Manager de BASF, va insistir que es mantinguessin i incrementessin els aspectes positius actuals, molt presents a IQS: les pràctiques, la internacionalització, la capacitat de maniobrar amb les noves tecnologies, l’anglès i, finalment, un desideràtum: la capacitat crítica, de raciocini i de comunicació en públic. Emili Brau, director de Producció de BASF a Tarragona, antic estudiant IQS, va utilitzar la figura de l’hidrat de carboni per parlar de competències i habilitats per multiplicar les potencialitats de cada individu; per parlar d’actituds i valors com són ser actiu, obert, responsable i emprenedor; per parlar de principis estratègics com són la necessitat de crear valor per a l’empresa, innovar amb la vista en els clients, aportar solucions sostenibles i, sobretot, tenir la capacitat de formar el millor equip possible. Aquest marc desemboca en la millora de la persona i de la societat.
Tot seguit es va produir un debat sobre la reducció del catàleg de graus, sobre qui s’encarregaria d’unificar els criteris i sobre quan i sobre si l’empresa busca perfils generalistes o perfils molt especialitzats. Entre els participants es va insistir en la conveniència d’un ensenyament més motivador i un aprenentatge més connectat amb la realitat i més útil. En finalitzar la taula rodona, María Lapetra, de BASF, va parlar dels 150è Aniversari de BASF i va presentar la seva eina Creator Space Online que permet debatre sobre l'aplicació de la química en la vida diària. Jordi Cuadros, professor titular del Departament de Mètodes Quantitatius IQS, va exposar dues iniciatives conjuntes endegades per BASF i IQS per tal de promoure entre l’alumnat de Batxillerat les vocacions científiques com a disciplina central i comuna en moltes de les àrees de coneixement científic: la publicació 10 de Química!, i la convocatòria del Premi Aquí hi ha Química.
"Fem química per millorar el món"
La Jornada, que es fer el passat 25 de febrer, es van obrir amb unes paraules de benvinguda del Pere Regull, director general d’IQS, que va posar en valor la importància de “crear espais de diàleg amb professors de química o ciències per compartir idees de temes i pràctiques similars, enriquir-se amb experiències i recomanacions i per alinear millor els interessos de tots amb els requeriments de les carreres com Química, Enginyeria Química, Biotecnologia, Enginyeria Industrial i Farmàcia, amb tot els nous horitzons que s’obren amb els Dobles Graus, els Màsters i els Doctorats”. També va parlar de temes d’actualitat com el nou decret sobre els estudis universitaris, que seria tractat més a fons aquella mateixa tarda durant la taula de debat celebrada amb la Universitat Ramon Llull (URL), IQS School of Engineering i BASF.
La primera part de la sessió "Fem química per millorar el món" va començar amb l'intervenció de Salvador Borrós, director del Grup d’Enginyeria de Materials d’IQS, que va parlar de l’impacte de la química dels materials: de les veles dels vaixells i les rodes dels trens als materials per a implants i la dosificació controlada de fàrmacs, en una completa volta al món de la recerca. En aquest sentit, va explicar amb detall de quina manera les investigacions que duen a terme en el seu grup de recerca tenen la seva aplicació pràctica en aspectes tan diferenciats com reparar veles trencades en alta mar sota l’aigua, com fer biomaterials biocompatibles per reparar òrgans i teixits humans o com dissenyar noves maneres per travessar la barrera hematoencefàlica gràcies a les noves teràpies gèniques. David Sánchez, professor del Departament de Química Orgànica, va tractar sobre les noves síntesis de molècules i polímers per a aplicacions avançades: dels fàrmacs a les cel·les solars, i va citar entre d’altres les recerques sobre polímers conjugats per a aplicacions optoelectròniques, feta amb CETEMMSA, o sobre la distròfia de Duchenne, feta amb l’Hospital Vall d’Hebron.
La Jornada va concloure amb una demostració d'aplicacions interactives i simulacions per aprendre química en ordinadors i tablets. IQS ofereix aquestes jornades dirigides a professors de Batxillerat, amb l'objectiu de facilitar les eines que poden ser útils en l'ensenyament de les seves respectives disciplines. Les sessions pretenen ser un punt de trobada entre professors universitaris i professors de Batxillerat de tots els àmbits, tant científic i tecnològic com social, proporcionant idees que ajudin a actualitzar els seus coneixements, així com recursos per a la seva pràctica docent. Aquestes sessions inclouen una visita opcional als laboratoris i tallers d'IQS.