Salta al contenuto principale

(Càritas Diocesana de Barcelona) Conscient de la realitat que afecta molts joves de la diòcesi que es troben sense feina ni accés al món laboral, el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, en el 50è aniversari de la seva ordenació sacerdotal, el novembre de 2010, va promoure el projecte de suport “Joves a l’atur”, dut a terme per Càritas Diocesana de Barcelona, entitat de la qual n’és president. Així mateix, el cardenal va demanar a les persones que eventualment volguessin fer arribar un obsequi, que destinessin l’import a aquest projecte per a joves que es troben en situació d’atur.

Durant aquests anys, s’han recollit a prop de 200.000€. “Joves a l’atur” ha ofert respostes concretes a nois i noies que buscaven feina, sovint, la primera feina. A partir de la formació i de la millora de les capacitats i habilitats dels nois i les noies, l’accés al món laboral pot ser més viable. Amb aquests diners, s’han incorporat al mercat laboral 77 joves, dels quals 68 han estat a través del projecte Feina amb Cor.

Aquest projecte s’ha emmarcat dins l’acció social que Càritas Diocesana de Barcelona ha desenvolupat contra l’atur. Càritas té espais d’orientació laboral, amb itineraris formatius que lespersones en situació d’atur han de recórrer per millorar les seves habilitats (confecció de currículums, recerca de feina per internet, preparació d’entrevistes laborals). Això es complementa amb els cursos formatius en diferents sectors com ara l’hostaleria, el comerç i l’alimentació, la mecànica de vehicles, i amb seguiment molt proper i acurat de cada jove... Hi ha, en tot aquest procés de formació i recerca de feina, un acompanyament a les persones, a més d’oferir suport en la recerca de feina. Aquesta acció es fa coordinadament i en xarxa amb d’altres entitats segons l’activitat formativa a desenvolupar.

“Dono gràcies a Déu per aquesta oportunitat”

La Perla té 20 anys és una d’aquests joves que s’ha beneficiat d’aquest projecte. El seu nom la descriu: és un noia vital, alegre, entusiasta, malgrat la vida no ha estat fàcil. La seva mare va acudir a Càritas Diocesana de Barcelona, i allà se la va orientar per poder ajudar la família. La Perla estava estudiant el Batxillerat però no se’n sortia: “El nivell educatiu aquí és més exigent, i ho vaig deixar. Durant aquella època, no coneixia ningú, no sortia pràcticament de casa...”. Però tot va canviar quan va iniciar el primer curs que li van oferir dins del projecte “Joves a l’atur”: “Vaig començar amb un curs de cuidadora de nens: quant vaig aprendre! A cuidar nens, a saber com banyar-los, com tractar-los... A més, vaig conèixer molts altres joves amb qui encara mantinc relació, vaig començar a sortir de casa i a relacionar-me”. El curs va durar un mes, i quan va acabar en va poder fer tres més: competències laborals, cuina i català. A partir d’aquí, va seguir l’itinerari de formació del projecte “Joves a l’atur” amb una formació per les tardes sobre neteja d’espais públics i neteja industrial, i al matí treballa al Metro de Barcelona en tasques de neteja. Té un contracte de formació amb l’empresa Clece, un contracte que inclou una jornada amb el 75% de treball i 25% de formació: “Estic molt contenta! Em fa sentir-me útil, poder fer un servei per la comunitat, em fa sentir bé perquè puc donar el millor de mi mateixa. Per exemple: jo estic treballant netejant però si veig una persona cega l’ajudo a anar per un altre lloc si el terra està fregat, o ajudar a gent gran a pujar les escales perquè no hi ha ascensor, o si em pregunten com arribar els llocs, jo si ho sé intento ajudar-los Els diners em van molt bé, naturalment, però el més important és que em sento útil. Dono gràcies a Déu per tot el que m’ha donat, malgrat tot sóc afortunada. El meu somni és ser perruquera i estudiar Administració d’Empreses, per poder administrar jo mateixa el meu negoci. Ara treballo per poder estalviar una mica per poder pagar-me els estudis. I ho aconseguiré!”. Doncs això, una perla.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.