Salta al contenuto principale

1. El portal del bisbat de Terrassa manté silenci sobre l’incident esdevingut el passat 27 d’abril a l’atri de la catedral entre la ciutadana Montserrat Puigbó i el ciutadà i diputat Pere Navarro. El bisbe Josep Àngel Sáiz Meneses té el dret i el deure de parlar-ne.

2. Montserrat Puigbó i Pere Navarro foren els protagonistes. La dona va recriminar al polític una vella querella de la seva època com alcalde. Ell va reaccionar preguntant a la seva interpel·lant: “¿Ja t’has pres la pastilla?”. Ella llavors el va empènyer per l’esquena dient-li “fill de puta”. Els fets posteriors indiquen que Navarro va interpretar que aquell incident era fruit d’una suposada crispació a Catalunya degut al procés sobiranista. La caverna mediàtica i política espanyola va aprofitar-ho per posar llenya al foc.

3. ¡Quin incident tant ridícul el de Terrassa si es compara amb l’assassinat esdevingut pocs dies després, el 12 de maig, a la molt espanyola, popular i constitucional ciutat de Lleó! Montserrat Puigbó, a més, ha tingut un gest humà i també oportú al anticipar-se a Pere Navarro i a tot el seu equip d’assessors. Ella ha escrit al bisbe de Terrassa demanant disculpes per l’incident del 27 d’abril i mostrant-se disposada a donar públicament un parell de petons a Navarro. Tota una lliçó de civilitat per part d’una senyora que es confessa “catòlica”. Navarro encara no s’ha disculpat.

4. Aquest incident, inflat de manera artificial, pot ser ocasió propicia per escoltar la paraula del bisbe de Terrassa. És raonable pensar que el papa Francesc diria alguna cosa si un fet similar és produís a la plaça de Sant Pere. Sáiz Meneses podria predicar la Doctrina Social de l’Església segons la qual tota opció política, unionista i sobiranista incloses, és legítima si es propugna de manera pacífica i democràtica. Podria recalcar que no és correcte aprofitar un incident i magnificar-lo per tergiversar la realitat. Així, per exemple, podria recordar que un incident, certament lleu, com el del 27 d’abril, a la catedral és l’únic que s’ha produït en els 10 anys de vida de la diòcesi de Terrassa.

5. El papa Francesc escriu en la seva exhortació pastoral Evangelii gaudium (La joia de l’Evangeli) de molt recomanable lectura: “L’Església és cridada a ser servidora d’un difícil diàleg (...) En molts llocs del món, les ciutats són escenaris de protestes massives en que milers d’habitants reclamen llibertat, participació, justícia i diverses reivindicacions que, si no són adequadament interpretades, no podran silenciar-se per la força”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.