Al número 86 de Via dei Condotti, tocant a Piazza di Spagna, hi ha la cafeteria més emblemàtica de Roma, l’Antico Caffè Greco. Emblemàtica no només perquè té 250 anys d'història, sinó perquè el lloc ha estat i és l’espai d’inspiració i tertúlia d’escriptors, pintors, inteŀlectuals i polítics. Seria com una mena de Quatre Gats a la romana, però amb una projecció internacional i una trajectòria més consistents. Per aquí van passar Giacomo Casanova, Goethe, Keats, Stendhal, Franz Liszt, Búfal Bill, Ibsen, Andersen, Wagner, Gogol, Leopardi, Orson Wells, Pasolini, Mario Luzi... A les parets de la cafeteria hi ha penjats valuosos quadres i escrits on es pot contemplar la petjada que artistes de totes les èpoques han deixat al Caffè Greco al llarg del temps.
Catalunya també hi ha estat, hi és present. Les dues figures catalanes més rellevants que, en els segles XIX i XX, van viure l’atmosfera d’aquest local i hi van deixar una empremta van ser respectivament el pintor Marià Fortuny i l’escriptor Josep Pla.
Encara hi és present, deia. Va ser al Caffè Greco de Roma on la setmana passada vam quedar amb la Vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el Director d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, per compartir reflexions sobre les relacions entre el nostre pais i la Santa Seu. Vam poder conversar en la tranquiŀlitat de la suggestiva sala rossa.
El Vaticà viu ara un moment de transició però, precisament per aquest motiu, no val a badar. El nostre és un país petit la identitat del qual és difícil de fer entendre sense una hisenda i un Estat propis. La Santa Seu té el seu pes en l’espai geopolític internacional i, eclesialment, també cal que des de Roma es copsi la idiosincràsia del nostre poble. Per això és important que la Generalitat no descuidi, ans reforci encara més, els lligams amb el Vaticà. El Govern té aquesta voluntat. Esperem que no perdi temps.