(Mercè Solé) El nostre equip va prendre part de les Jornades organitzades per la Delegació de la Pastoral Obrera d’Espanya, que van tenir lloc a Àvila els passats 17 i 18 de novembre. Ens hi van convidar especialment perquè expliquéssim la nostra experiència al bisbat.
Hi van prendre part una setantena de persones, la major part delegats de pastoral obrera i militants de la JOC, l’ACO i l’HOAC.
El sociòleg Rafael Díaz Salazar va ser l’encarregat de centrar el tema de la jornada: evangelitzar en temps de crisi i de precarietat laboral.
A més de l’imprescindible actitud de ser al costat de qui ho necessita, Díaz va suggerir de parlar menys i de fer altres gestos més significatius. I va subratllar que segurament si fèiem costat als desnonats, als que han perdut la feina, als que no tenen papers, acabaríem o bé en el conflicte o bé en la il·legalitat, perquè les lleis no estan fetes per donar suport per als més vulnerables sinó que s’utilitzen per reforçar el poder econòmic.
Una apreciació interessant que la realitat va confirmant. D’una banda, amb l’elecció del papa Francesc trobem exemples clars de què és un gest. I de l’altra, ja es veu com la PAH i la seva portaveu és titllada de nazi i denunciada per grups ultradretans.
A nivell eclesial, Díaz va remarcar la necessitat d’incidir en la formació dels seminaristes per tal que hi hagi més capellans amb voluntat de treballar al costat dels pobres perquè deixin de ser-ne. L’argument em va agradar, però jo crec que el canvi que demana això va molt més enllà d’una hipotètica incidència de la Pastoral Obrera en els seminaris.
Va resultar una ocasió estimulant, d’intercanvi de bones experiències, amb el repte de constatar, com en altres espais d’Església (i de bona part de l’associacionisme), una mitjana d’edat més alta de la que ens agradaria, i un to general d’un cert encasellament que ens cal vèncer a tots plegats.