L'antropòleg i monjo de Montserrat, Lluís Duch, i el professor Albert Chillón, signaven conjuntament aquest article a La Vanguardia el passat dia de Reis. En ell s'hi vessava una àcida crítica a la política de salut de l'actual govern de la Generalitat presidit per Artur Mas, del qual en dubtava les 'arrels cristianes' del seu pensament polític, en contraposició al que havia estat-segons ells- la pràctica de governs del mateix signe presidits per Jordi Pujol. La crítica de Duch i Chillón es concreta en les actituds i les declaracions del conseller Boi Ruiz, segons el qual la salut passaria a ser un bé privat.
Així, "Si ens atenim al 'Pels seus fruits els coneixereu', de l'evangelista Mateu", sostenen els autors, "la realitat es revela ben diferent, tanmateix. Els fruits, accions i omissions de Ruiz -i de tants tecnòcrates que assolen la governança democràtica- atempten contra la medul·la del missatge cristià, basat en l'exhortació a la compassió, la fraternitat i la solidaritat, i en la conjugació del personal i el comunitari. Obcecat per una mística de la rendibilitat que li impedeix d'advertir fins a quin punt els molt privats excessos del capital financer han perpetrat aquesta crisi, ell i el seu Govern obliden que l'ésser humà té una doble condició natural i cultural, és a dir, biològica i social a un temps. I que la seva salut, per tant, millora o empitjora en funció de les circumstàncies socials en què transcorre la seva vida, a més de dependre de la seva dotació genètica, hàbits i accidents. Lluny de ser neutres, les ideologies i praxis polítiques tenen el poder de promoure el benestar i el malestar dels ciutadans, que només poden exercir el seu lliure albir si els qui governen promouen contextos i entorns amb la responsabilitat que els pertoca".
La polèmica no s'ha fet esperar entre els defensors de l'actual govern. Al web de La Vanguardia mateix, el periodista Oriol Domingo acusava l'eminent monjo d'atrevir-se a repartir "credencials de cristianisme" i li retreia que no critiqués l'anterior govern d'esquerres o l'Estat espanyol com a responsables de la situació actual. L'exconseller i actual diputat de CiU a les Corts, Pere Macias, titllava l'article d'"escandaloses barbaritats" al seu twitter, mitjà que també usà el periodista Francesc Marc-Àlvaro per comentar que "un savi, mal acompanyat, també pot dir bestieses".
http://lluisduch-albertchillon.blogspot.com/2012/01/el-desgovern-de-la-salut.html