El prefaci comú IV ens té reservada aquesta perla preciosa. Els nostres cants i lloances ens fan avançar i créixer en el camí de l'amor a Déu. Adonem-nos bé que el cant i la pregària és a nosaltres que ens fa bé. Cantar, doncs, la lloança divina capacita l'home perquè pugui alliberar espai en el seu interior per poder acollir el Misteri i la Gràcia de part de Déu. Així uneix al seu cant de lloança tota la seva pròpia vida, com diu sant Agustí comentant el salm 32. Després, amb el Sanctus, sanctus, sanctus Deus sabaoth de la litúrgia celestial, gràcies a Jesucrist, el cel s'obre a la terra perquè, units cel i terra, tots puguem cantar la Glòria de Déu. Conscients o no, el cant satisfà el nostre desig interior de Déu, desig d'anar més enllà i de tastar el món nou. No ens ha d'estranyar, doncs, que la instrucció Musicam Sacram parli de la música sacra com «aquella que, creada per a la celebració del culte diví, està dotada d'una santedat i bellesa de formes» (4a). Heus aquí, doncs, un bon criteri per escollir les músiques que acompanyen els textos litúrgics: ¿ens remeten al transcendent, ens fan progressar en el camí de la santedat o ens deixen «clavats» a terra?
Enclavats en les nostres realitats parroquials i pastorals, sovint ens hem de conformar a cantar allò que podem. O ens falta bellesa de forma, o el text és inadequat, o la música és més terrenal que celestial. I, encara, molts de nosaltres no tenim organista, ni petit cor a la parròquia i, a més de presidir la celebració, hem de sostenir el cant, «tocar campanes i anar a processó», com es diu. Amb tot, la tasca és tan apassionant que no podem defallir; tornem-ho a provar, amb noves propostes, potser haurem de preparar algú, potser hi haurem d'invertir uns diners, però doneu-los per ben invertits. Serà tota la comunitat qui us ho agrairà. La música sacra, aquella santa i de bones formes, és una gran agent evangelitzadora.
La realitat també parla d'altres parròquies que potser tenen tot això ben resolt, amb organistes qualificats, cor parroquial o algú que animi els cants, i encara hi ha els qui teniu cors de pueri cantores. Fantàstic! Caldrà vetllar, amb tot, per tal que la litúrgia que cantem i celebrem sigui cada vegada més santa i més bella, que ens enlairi ben amunt l'esperit. Introduint, sense por, el gregorià i la polifonia, antiga o moderna, un bon orgue i d'altres instruments, si cal, però cada vegada la música més bella i santa, cada vegada més sublim i alliberadora, que afavoreixi el tast del cel nou i la terra nova.
Us proposo d'escoltar «Il Natale del Redentore» de Lorenzo Perosi, un Oratori en dues parts, una dedicada a l'Anunciació, que acaba amb un esplèndid Magníficat; l'altra dedicada al Nadal amb un bon entramat de textos bíblics nadalencs, l'himne de Nadal Jesu, Redemptor omnium i el Te Deum. Oratori que s'adiu molt a aquest temps d'Advent-Nadal. És tota una catequesi musical dels misteris de l'Encarnació del Fill de Déu, com diu al començament: «Cantem l'evangèlica història de nostre Senyor Jesucrist, a qui sigui donada glòria i honor etern pel segles dels segles», Evangelicam historiam Domini nostri Jesu Christi cantemus, cui sempiterna sit laus et honor in saeculorum saecula. D'aquest Oratori m'agradaria destacar la bellesa dels diàlegs entre l'àngel i la Mare de Déu, la música angelical que embolcalla tota l'obra, reservada a les veus més agudes i la resposta de tot el cor a les grans veritats de fe. L'esclat del Magníficat, al final de la primera part, dedicada a l'Anunciació, fa que tots participem del diàleg que hem escoltat entre l'àngel i Maria i ens unim al seu cant de lloança al bon Déu. També el Jesu, redemptor omnium i el Te Deum ens fan participar amb tota l'Església, amb tota la creació, de l'acció de gràcies a Déu pel misteri de l'Encarnació de Jesucrist, misteri que per nosaltres ja ens parla de salvació.
Jaume Gené, prevere de Tarragona