Salta al contenuto principale

La Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull celebra cada any la Festivitat del beat Ramon Llull, patró de la nostra Universitat. Enguany aquesta celebració va tenir diversos elements que voldria compartir.

L’acte va estar presidit per la Excma. i Mgfca. Rectora de la Universitat Ramon Llull Dra. Esther Giménez-Salinas i hi va intervenir el Degà de la Facultat Dr. Joan Martínez Porcell destacant la contribució que ha vingut fent la facultat en la celebració cada any d’aquesta festivitat que ha anat glossant, any rere any, les diferents dimensions de Ramon Llull. Enguany es va tractar la dimensió literària amb una conferència a càrrec de la Dra. Lola Badia, Catedràtica de Literatura Catalana Medieval i Directora del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona. La seva conferència portava per títol “El Llibre de Contemplació de Ramon Llull o l’emergència d’un continent literari”.

En la conferència la Dra. Badia va presentar el Llibre de contemplació en Déu de Ramon Llull (1271-1274). Es tracta d’un llibre de 7 volums i unes 1200 pàgines, que té versions catalana i llatina d’una primitiva redacció en àrab. L’obra està organitzada i estructurada per xifres que tenen un significat simbòlic, per exemple hi ha 365 capítols i prenen rellevància el 3 el 40 el 30 i el 10. Tracta temes teològics com la creació i la naturalesa de Déu o el Déu fet home i la Redempció. També tracta de la descripció de la realitat natural a través dels 5 sentits externs (convencionals) i els 5 sentits interns (cogitació, apercibiment, consciència, subtilesa i fervor). A més a més aprofundeix en temes de caràcter filosòfic com són: necessitat i contingència, sensualitat i intel·lectualitat, fe i raó, o predestinació i lliure albir. Hi ha quaranta-sis capítols dedicats al títol general d'amor i cinquanta-dos al d'oració. L’obra en el seu conjunt és una prefiguració de tota l’obra posterior de Ramon Llull en especial les primeres Ars.

La Dra. Badia va exposar com en el seu conjunt l’obra és tota una proposta literària que es presenta conscientment com una alternativa a la literatura cavalleresca del seu temps. Es, salvant les distàncies de temps (més de 300 anys) i d’estils, tota una alternativa literària com Cervantes va fer en el seu temps. La Dra. Badia la va denominar com una emergència d’un continent literari, glossant-ne la seva novetat (que no puc resumir aquí) i el seu valor en estar escrita també en llengua catalana. En el cas de l’obra de Llull tanmateix la difusió i influència posterior fou petita. Impressiona avui encara el sentit de globalitat i de síntesi, la voluntat d’explicar totes les realitats i l’organització simbòlica de les diferents parts articulades en un tot. Uns elements més en el redescobriment continuat de la genialitat de Ramon Llull.

Un altre aspecte de l’acte fou la presentació de la nova etapa de la revista Comprendre a càrrec del seu director Dr. Armando Pego, professor titular de la facultat. Comprendre, Revista Catalana de Filosofia està coeditada per l’Editorial Herder i per la facultat de Filosofia. Francesc Arroyo a El País feia fa un temps una crònica elogiosa de la revista i la deia d’ella: “Hi ha petites joies que creixen en llocs inversemblants”, fent referència a la qualitat dels articles que s’hi publiquen. Aquesta anècdota la va recollir el Dr. Pego en la seva intervenció. La revista en aquesta nova etapa publica els articles en versió original amb un petit resum en anglès. Desitgem que la revista tingui la difusió i impacte que es mereix en aquesta nova etapa!

Hi hagué també un Interludi musical a càrrec de la Capella Sacra de Catalunya, que va presentar algunes peces que són part d’una Missa completa que aviat s’estrenarà. El Sanctus em va semblar molt majestuós amb un crescendo final molt expressiu. Desitgem també que aquesta estrena propera sigui tot un èxit.

Aquesta festivitat d’enguany estava precedida pel fet que en el mateix dia de la vigília del beat Ramon Llull morien dos professors: el Prof. Josep M. Via Taltavull de la Facultat de Filosofia i el Prof. Carlos Gallego de Blanquerna. Es tracta de dos professors que van ser molt apreciats per la nostra comunitat universitària i que se’ns feien molt presents en el record.

Moltes coses enguany, si. En definitiva una festivitat amb molts elements que contribueixen d’una manera molt significativa en el Ser de la nostra universitat.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.