Em sembla que el fitxatge de Cesc pel Barça ha mogut més de 40 milions d’euros, només una mica per sota del que costarà la Jornada Mundial de la Joventut. Parafrasejant el Marc Vilarassau no em consta ningú que s’hagi preguntat perquè aquests diners no van Somalia, amb la fam que hi ha al món. Pot ser demagògic, com la carta d’aquest dilluns a La Vanguardia preguntant -basant-se en la falsetat que la JMJ la paga el govern- perquè els diners de la JMJ no es fan servir per pagar el PIRMI, com si no fer la JMJ solucionés el problema.
Vaig dir que parlaria del tema dels costos econòmics de la JMJ. La manifestació d’aquest dimecres convida a fer-ho. Però sense ganes de repetir el mateix i amb mandra per la simplicitat de moltes crítiques i el papanatisme de les moltes defenses. Qualsevol comparació de què es podria fer amb els diners que costa la trobada és odiosa, senzillament, perquè sense la jornada aquests diners no hi serien.
Per tant, fem-ho telegràfic i retòric. Tot i que, posats a fer, la cosa m’ha animat a allargar la llista temàtica de les preguntes.
-Per què s’expliquen les coses de tal manera que sembla que la JMJ la paguem amb els nostres impostos? No ens costa ni més ni menys que qualsevol acte que mobilitza milers de persones a la via pública?
-Per què només es debat que la JMJ sigui un esdeveniment d’interès públic que permet desgravar a les empreses i ningú es qüestiona que ho sigui el Año Orellana, esdeveniment de gran repercussió mundial? Per què també desgrava el Año Jubilar Guadalupense 2010, la Conmemoración del Milenio de la Fundación del Reino de Granada, el Solar Decathlon Europe 2010 y 2012, la Salida de la Vuelta al mundo a vela Alicante, i el Google Lunar X Prize?
-Per què quan es parla en termes econòmics d’altres grans esdeveniments de repercussió internacional s’explica sempre els beneficis que genera a la ciutat que els acull i no del què costen o de si tenen subvencions?
-Per què tots sabem quant costa el viatge del papa i no quin és el pressupost anual de Càritas, una "despesa" que realitza l'Església cada any i que arreu del món mou uns 2.200 milions d'euros, a Espanya uns 230, i només a Barcelona més de 22 milions? Per què sempre es donen les xifres sense context?
-Per què la crítica honesta dels cristians que no veuen clar aquest tipus d’esdeveniments de massa té tanta projecció en els mitjans que habitualment no recullen la vida dels cristians?
-Per què s’ha d’argumentar contra la JMJ des de l’anticlericalisme més tronat, si es poden expressar pros i contres sense ferir ningú? No se’n pot parlar sense que et col·loquin al bàndol dels uns o dels altres?
-Per què els comentaris a les xarxes socials no poden tenir una mica més de nivell?
-Per què ja sabem quins diaris diran que és una gran demostració de la força catòlica i quins diran que és una envestida contra el govern i la laïcitat de l’Estat?
-Per què els turistes porten sandàlies amb mitjons?
-Per què la gran preocupació són els rècords de participants?
-Per què quan es torni a convocar un altre esdeveniment d'aquest tipus tindrem el mateix debat sense haver-nos mogut de lloc?
I el que em preocupa més tot i que també sé la resposta:
-Per què les imatges sempre són les més extemporànies amb especial predilecció per les monges i els frares amb hàbit saltant i ballant?