Salta al contenuto principale

Àlex Masllorens, membre de Justícia i Pau

Com que estem acostumats a que seccions com aquesta reflexionin sobretot a l'entorn de males notícies, o bé ens facilitin consideracions crítiques amb el poder establert, o bé exposin reivindicacions i mobilitzacions diverses... avui m'he proposat parlar-vos d'una bona notícia. L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) acaba de fer públic un exhaustiu informe en el qual situa Espanya com l'estat europeu on més ha augmentat la superficie dels boscos en els darrers anys.



En ple Any Internacional dels Boscos, la FAO ha volgut ressaltar que entre els anys 2000 i 2010 la superficie forestal a Espanya ha crescut a un ritme de creixement anual de 118.500 hectàrees, per davant fins i tot de països tradicionalment capdavanters, com Suècia, Finlàndia o Rússia. A aquest fet també s'hi ha de sumar la bona noticia que els incendis han cremat l'any 2010 un 63% menys d'hectàrees que la mitjana de la dècada anterior.



És cert que, posats a ser crítics, les organitzacions ecologistes estan en desacord amb el fet que es considerin boscos les 18,5 milions d'hectàrees d'eucaliptos, pins i pollancres destinats a la producció de pasta de paper i de fusta. I l'Associació per a la Recuperació del Bosc Autònom ha intensificat la campanya "Un bosc no és un cultiu", en la qual afirma que no tot s'hi val a l'hora de comptabilitzar hectàrees. També Greenpeace acusa al que anomena eucaliptització d'alterar el sòl i ocupar espais naturals protegits i rebaixar la biodiversitat.



Un altre element a tenir en compte és que a aquest augment hi ha contribuït molt l'enfonsament del medi rural en moltes zones, amb una disminució dels cultius i del pastoratge, i amb un abandonament dels boscos que té com a contrapartida la facilitat amb la qual poden produir-s'hi incendis durant els anys més calurosos.

Perquè aquesta sigui realment una bona notícia, cal assegurar doncs que els poders públics es prendran la qüestió seriosament, que vetllaran per la neteja dels boscos, que fomentaran la producción de biomassa a partir de les restes vegetals i que fomentaran la diversificació d'espècies. I, arribats en aquest punt, només em resta recordar que a Catalunya tenim la sort de comptar amb una associació pionera en la neteja de boscos, AFMA, que ha aconseguit una gran professionalització i uns preus molt raonables, i a sobre tota la seva mà d'obra són interns de presons, que tenen l'oportunitat d'aprendre un ofici, guanyar uns diners i treballar fora dels centres penitenciaris.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.