Salta al contenuto principale

M'arriba al despatx un llibre que feia temps que esperava. L'ha editat el Centre Edith Stein de Barcelona amb l'editorial Edimurtra. El text, obra de Cinta Espuny, té com a títol Esperant temps millors. Cartes d'Edith Stein a Roman Ingarden (1917-1921). L'autora, que està fent la recerca doctoral sobre la filòsofa jueva i n'és una de les millors coneixedores que hi ha en el nostre país, explora la relació epistolar entre aquests dos grans pensadors fenomenòlegs, deixebles d'Edmund Husserl. En català ja existia una selecció de textos d'Edith Stein editada per Pagès Editors dins de la col.lecció Espiritualitats que dirigeix Agustí Pániker, però aquest llibre, que recomano llegir, és un estudi aprofundit sobre aquesta relació d'amistat i de vida intel.lectual entre dues persones cimeres en la història del pensament contemporani.

El llibre de Cinta Espuny, que he tingut el goig de prologar, és una obra ben travada, erudita i rigorosa, a través de la qual el lector s'endinsa en el clima cultural, espiritual i polític del primer terç del segle XX, tan convuls per les dues guerres mundials i per la desfeta de les il.lusions de la Il.lustració.

He de confessar que tinc una certa devoció a Edith Stein, santa de l'Església catòlica i copatrona d'Europa. No m'atrau solament la seva obra, sinó la seva vida, com reacciona als esdeveniments que es produeixen al seu voltant. Aquest sentit de compromís, d'entrega i de donació al seu poble queda ben reflectit en l'obra de Cinta Espuny. Diu l'autora: "És una constant en les cartes d'Edith Stein adreçades a Ingarden el seu sentit empàtic cap a la situació anímica i professional de l'amic i la situació política del seu poble, el seu desig exprés de voler ajudar, d'aportar solucions als problemes, i el seu convenciment sobre la possibilitat d'assolir una entesa mútua per sobre de qualsevol barrera" (p. 181).

És una bona notícia la publicació d'aquest llibre, un signe de normalitat. Arreu d'Europa s'estan publicant monografies, articles, assaigs i llibres voluminosos sobre Edith Stein. Fins ara Catalunya era una excepció. Benvinguda sigui la feina del Centre Edith Stein. Esperem nous llibres sobre la pensadora i que les iniciatives que ara s'estan portant a terme arribin a bon port. En l'actualitat, hi ha dues pensadores del segle XX especialment estudiades: Simone Weil (1909-1943) i Edith Stein (1891-1942). Ambdues, d'arrel jueva, són testimonis excepcionals de la lluita contra el feixisme, de defensa de les llibertats i dels drets civils de la dona i dels segments més vulnerables de la societat. Ambdues són dones plenes de vida espiritual, oceans per descobrir.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.