Salta al contenuto principale

El dia 9 d'agost és especial por dos motius. És el dia que van assassinar Edith Stein al camp d'extermini nazi d'Auschwitz-Birkenau. Era l'any 1942. La tinc present sempre que arriba aquest dia. També és el dia de la festa del beat Juan de Prado, el patró del petit poble lleonès de Morgovejo on fa molts anys que passo els estius. El cas és que, durant aquests dies, miro de rellegir algun text d'Edith Stein que, com se sap, va ser canonitzada per Joan Pau II.

Enguany estic llegint una traducció italiana de la seva obra més important des del punt de vista filosòfic: Ésser finit i ésser etern. M'interessa, especialment, el diàleg latent que manté amb Martin Heidegger, dos anys més jove que ell, i l'experiència que hi ha al dessota del text. Mentre per Martin Heidegger, l'existència humana està abocada a la mort, irremissiblement conduïda cap al no res, Stein interpreta l'existència humana en una clau completament diferent. Mentre el Dasein heideggerià està amenaçat constantment per la caiguda en el no res; la persona que descriu Stein, està sostinguda per l'Ésser infinit que l'abraça i l'acull com una mare sosté el nadó entre els seus braços.

La traducció italiana és bella. Sona millor que el text alemany i la vull reproduir perquè, des de la nostra llengua, s'entén pràcticament en la seva totalitat. Escriu Edith Stein: "So di essere conservato e per questo sono tranquillo e sicuro: non è la sicurezza dell'uomo che sta su un terreno solido per virtù propria, ma è la dolce, beata sicurezza del bambino sorreto da un braccio robusto, sicurezza, oggettivamente considerata, non meno ragionavele" (Roma, 1980, p. 42).

La dolça seguretat d'un nadó embolcallat pels braços de la mare. Aquesta experiència és prefilosòfica, però determina tot el sentit del text i de la seva filosofia. Alguns lluiten tota la vida per experimentar aquesta seguretat, d'altres la viuen des de dins del seu ésser, de manera natural.

És meravellós experimentar que som sostinguts per l'Ésser etern i que l'ésser finit no es veu abocat al precipici del no res, però no en tenim cap certesa matemàtica de què sigui així.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.