Salta al contenuto principale

(Jesuïtes) L'octubre de l'any passat ens va deixar en Marc Vilarassau, jesuïta de 45 anys, arquitecte i llicenciat en Teologia. El testimoni d'en Marc, que treballà sobretot en l'àmbit de l'educació i la pastoral va marcar moltes persones. També la manera com afrontà la seva lluita contra el càncer i l'etapa final de la seva vida. Ara, coincidint amb el primer aniversari de la seva mort, es publica un còmic amb il·lustracions d'Ignasi Flores a partir d'un dels textos de Marc Vilarassau: 'He tingut un somni'.

En aquest "somni", Vilarassau es troba després de morir, esperant a les portes del Regne de Déu, veient com un munt de persones, algunes conegudes, van passant davant seu. El còmic, editat per l'editorial Claret per iniciativa de la Companyia de Jesús, es presenta aquesta setmana a Barcelona en un concert-pregària a l'església dels jesuïtes del carrer Casp.

L'experiència de trobada amb Déu, en el patiment

L'autor de les il·lustracions, Ignasi Flores, és un professor de secundària de 31 anys. És llicenciat en Belles Arts i ha publicat ja dos contes de temàtica religiosa. Curiosament no va conèixer personalment en Marc, i el seu primer contacte amb ell va ser a través de la música d'Arass, grup del qual en Marc va formar part. Posteriorment li van arribar els vídeos que el jesuïta va difondre a través de les xarxes socials explicant com afrontava el càncer. "El 16 d'octubre de l'any passat vaig veure la notícia de la seva mort i vaig llegir per primera vegada el text. Em va impressionar i emocionar moltíssim i, sense adonar-me, vaig anar-me fent a la idea de dibuixar el còmic. Notava que el text feia vibrar a la gent i se'm feia molt atractiu perquè de seguida em van venir les imatges al cap. Narra d'una manera preciosa l'experiència de trobada amb Déu en el contacte amb gent que ha patit molt. Penso que és una bona síntesi del cristianisme".

La proposta va ser ben acollida per la Companyia de Jesús, a qui Flores agraeix la llibertat que ha tingut per a la producció artística del còmic. L'autor ha fet una recerca per conèixer la vida i la personalitat d'en Marc, a través del seu bloc, imatges, vídeos i també música, ja que el Marc també composava i cantava. "Vaig llegir tots els seus textos que vaig trobar per internet, o gairebé tots. Sovint escoltava 'Al cor del món' per animar-me a començar pel matí a treballar, i vaig imprimir-me una foto del Marc i la tenia penjada com un post-it a la pantalla de l'ordinador". Així, els lectors que van conèixer el Marc trobaran no només el seu text il·lustrat sinó que hi sabran reconèixer el seu tarannà i fins i tot alguns dels escenaris de la seva vida. "De totes maneres", –explica Ignasi Flores– "crec que el que més m'ha apropat al Marc ha estat el munt de vegades que he llegit 'He tingut un somni'. Crec que el que explica allà és més que una historieta, és el relat del seu procés personal de transformació a través de les persones marginades que havia anat coneixent".

El còmic inclou, al final, unes pistes per a la reflexió i la pregària. "Crec que aquesta era la intenció del Marc quan va escriure l'homilia i jo voldria que el còmic fos un mitjà més per assolir aquesta fita", diu l'il·lustrador.

Un concert-pregària en memòria de Vilarassau

Aquest dijous l'església de Casp de Barcelona dels jesuïtes acollirà un concert-pregària dedicat al Marc Vilarassau, amb cançons i textos seus, i projecció d'imatges del còmic. Hi participarà el mateix autor Ignasi Flores i la part musical anirà a càrrec d'Enric Puiggròs, Júlia Díaz, Esteban Faro, Xavi Casanovas i Eusebi Fortuny. El llibre es podrà comprar aquell mateix dia, en finalitzar el concert, i a partir de la setmana vinent a la seu dels Jesuïtes de Catalunya (Roger de Llúria, 13), el Casal Loiola (Balmes, 138) i la llibreria Claret (Roger de Llúria, 5). Properament està previst que es presenti també a la ciutat de Lleida.

Si voleu ampliar la informació podeu llegir aquí l'article que Ignasi Flores ha publicat al seu bloc sobre aquest tema.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.