Salta al contenuto principale

(Abadia de Montserrat) Dissabte va morir al Monestir de Montserrat el pare Francesc Xavier Altés i Aguiló. Tenia 66 anys i en feia 44 que era monjo. “Es va posar en mans de Déu amb tota confiança sense refusar la mort que, amb un temps relativament breu, de mesos o d’alguns anys, li podia sobrevenir. I amb aquest esperit ha viscut els darrers temps, sense deixar, però, de lluitar per si es podia restablir”, ha dit el pare abat Josep M. Soler en l’homilia de la missa exequial del pare Xavier, que s’ha celebrat aquest dilluns a la Basílica de Santa Maria de Montserrat. “Aquesta actitud per afrontar la malaltia era possible per gràcia de Déu i per tot un treball, de vegades ardu, que el pare Xavier, nodrit per la Paraula de Déu i per la litúrgia de l’Església, anava fent per modelar el seu temperament; la seva actitud va estar marcada, sobretot en aquests darrers temps, per la fe i la confiança en Déu i per la compunció i el perdó”, ha afegit el pare Josep M. Soler.

El Francesc Xavier Altés i Aguiló va néixer a Barcelona el 9 d’abril de 1948. Fill de la família d’impressors Altés de Barcelona, fundada l’any 1886, va entrar al Monestir cistercenc de Santa Maria de Solius el dia 1 de desembre de 1968, on va fer la professió simple el 8 de febrer de 1970 i la solemne el 25 d’abril de 1976. El 20 d’agost de 1979 va passar del Monestir de Santa Maria de Solius al Monestir de Santa Maria de Montserrat, on va ser ordenat sacerdot el 5 de setembre de 1987.

L’any 1977, el pare Francesc Xavier Altés es va llicenciar en Teologia, amb especialització en litúrgia, a la Facultat de Teologia de Catalunya. Del 1980 al 1984 va ser responsable del taller d’enquadernació del Monestir, per la qual cosa tenia una competència especial, i del 1986 al 1988, bibliotecari. Des del 1982 era conservador de la Secció de Llibres del segle XVI i des del 1983 era membre de la Societat Catalana d’Estudis Litúrgics, de la qual en va ser també Secretari.

Especialista en litúrgia i història, el pare Francesc Xavier Altés va col·laborar amb nombrosos articles en publicacions especialitzades, com Studia Monastica, Miscel·lània litúrgica catalana, Revista catalana de teologia, Studia Vicensia, Studia Anselmiana, Urgellia, Lligall o Randa. També escrivia habitualment en publicacions de Montserrat com la revista Serra d’Or i Montserrat: butlletí del Santuari, amb articles per a la divulgació del patrimoni montserratí.



Tant pels seus orígens familiars com pels seus estudis, entre altres a l’École des Chartes a París, era un expert coneixedor de la història del llibre i de la impremta. Va ser membre de la Societat Verdaguer, de la Societat Catalana d’Estudis Litúrgics i de la Comissió per a la revisió dels llibres litúrgics hispano mossàrabs.

La seva bibliografia personal comprèn molts articles i llibres sobre temes de litúrgia i d’història, escrits amb competència i amb precisió científica, molts relacionats amb la història del Monestir de Montserrat. A més, ha deixat alguns estudis inèdits, pendents d’una darrera revisió, rigorós i amant de l’obra ben acabada com era.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.