(Abadia de Montserrat) A finals d’any han d’estar enllestides les obres de la recuperació arquitectònica del conjunt del Monestir de Santa Cecília. Segons han comprovat aquest dimecres el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el majordom-administrador de Montserrat, el pare Manel Gasch, els treballs segueixen el calendari previst.
Esteve i Guasch han visitat les obres de la primera fase de recuperació arquitectònica del conjunt del Monestir de Santa Cecília de Montserrat i la reordenació del seu entorn paisatgístic. El projecte de restauració del conjunt del monestir inclou l’església, diversos edificis annexes que tindran usos polivalents, com oficines del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, la restauració del pati central i la reordenació de l’entorn paisatgístic.
L’arquitecte Xavier Guitart és qui ha elaborat aquesta restauració, que permetrà la recuperació arquitectònica de les diferents edificacions per a la seva utilització futura, tant litúrgica com artística. En aquest conjunt es crearà, precisament, un nou espai artístic, on el pintor Sean Scully hi exposarà els treballs que realitzarà expressament per al lloc.
Scully, que fa uns anys va visitar el Monestir de Santa Cecília, i el pare Laplana es van plantejar la possibilitat de recuperar el conjunt arquitectònic per crear un nou espai artístic, en el context de Montserrat, com a focus impulsor d’una important activitat cultural. Així, l’artista hi exposarà la seva sèrie Holly i pintarà uns murals cilíndrics per als absis romànics, amb la voluntat que esdevinguin veritables retaules del segle XXI.
L’origen del monestir de Santa Cecília de Montserrat, ubicat al terme municipal de Marganell (Bages), a la vessant nord del massís montserratí, es remunta al segle X, i actualment està en desús, ni religiós ni públic, després que fos utilitzat fa uns anys com alberg juvenil i com a casa de colònies.
El conveni entre la Diputació de Barcelona i l’Abadia de Montserrat
El conveni signat el 15 de maig de 2013 entre l’Abadia de Montserrat i la Diputació de Barcelona preveu una aportació per part d’aquesta institució de 800.000 euros en dos anys (2013 i 2014). L’acord recull que “l’Abadia de Montserrat ha projectat la recuperació i la posada en valor del patrimoni arquitectònic del Monestir de Santa Cecília de Montserrat (declarat bé cultural d’interès local), així com adaptar respectuosament el conjunt d’edificacions històriques del mateix, per tal de conservar la capella per l’ús litúrgic i d’acollir un espai d’art contemporani, que esdevingui un nou punt d’irradiació de l’art que refermi la tasca que desenvolupa Montserrat en el seu diàleg amb el món de la cultura”.