(Obra Social "la Caixa") Davant la realitat que viuen molts joves i les seves famílies en relació al consum de drogues, l’Obra Social ”la Caixa” ha decidit impulsar aquesta nova línia dins del programa “Parlem de drogues” dirigit a prevenir, informar i sensibilitzar els diferents agents socials que són elements clau en aquest objectiu: els joves, les famílies, els educadors, els professionals dels centres de salut i la ciutadania en general.
L’Obra Social ”la Caixa”, conscient que la millor forma de prevenir els riscos i les conseqüències que comporta el consum de drogues és informar sobre els efectes de les substàncies addictives i oferir formació i orientació, tant als joves com a les persones que estan en contacte amb ells, engega diferents actuacions, en el marc del seu programa.
Exposicions i debats
Fins a dia d’avui, les Exposicions “Parlem de drogues” que han itinerat arreu de la província de Barcelona han rebut 260.397 visites de persones de totes les edats que han pogut aprendre i reflexionar entorn d’una sèrie de conceptes bàsics sobre les drogues, d’una manera comprensible. A més, els visitants han conegut els riscos que comporta el seu ús i se’ls ha aportat informació actualitzada i elements de judici per prendre decisions a favor de la salut.
L’exposició consta d’un àmbit introductori i nou espais modulars a través dels quals, successivament, s’identifica el problema de les drogues, es presenta una anàlisi i un diagnòstic de la situació i es proposen vies que fomenten la prevenció.
Dins de l’àmbit pedagògic, “Parlem de drogues” convida als centres educatius a participar en els debats que dirigeix Rafael Maldonado, catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra i científic especialitzat en neurobiologia de l’addicció. En els debats realitzats a la província de Barcelona, han participat un total de 918 persones, entre estudiants i docents.
A través dels debats els estudiants passen de ser receptors d’informació a partícips actius d’un debat important, però des d’ una perspectiva diferent: la científica. Es tracta d’un enfoc pioner liderat pel professorat de biologia que pretén la prevenció del consum de les drogues als joves des de la ciència.
Aquesta idea potencia el missatge i l’ajuda a la comprensió i racionalització del problema de les drogues a través d’ informació objectiva i sense moralismes.
Prevenció des de l’educació: en línia i presencial
Davant de la irrupció de les noves tecnologies, l’Obra Social ”la Caixa” ha desenvolupat un recurs educatiu virtual que permet abordar la prevenció del consum de drogues en l’àmbit educatiu, tant presencialment com virtualment, a través del web. Des de la seva posada en servei l’any 2010, el recurs el recurs online ha rebut més de 412.000 visites.
Tant per la temàtica com per la metodologia, el programa virtual de prevenció del consum de drogues es pot integrar com una activitat curricular més en les assignatures de ciències, tant d’educació secundària obligatòria com de batxillerat, a través de tres unitats didàctiques de neurobiologia de l’addicció i efectes del consum de drogues a l’aula.
“Parlem de drogues” al servei de les famílies
La guia per als pares i mares “Parlem de drogues”. Una realitat que cal tractar en família analitza els diferents punts de vista entre pares i fills, i ofereix consells i estratègies per aconseguir una bona comunicació, partint de la perspectiva que prevenir és ajudar a decidir. L’Obra Social “la Caixa” ha distribuït gratuïtament 1.151.000 exemplars de la guia, que es dirigeix a les famílies amb fills d’edats d’entre 11 i 18 anys.
En el marc del programa, i amb la col·laboració de la Direcció General de les Famílies i la Infància del Ministeri de Sanitat i Política Social, es va crear un telèfon gratuït d’orientació i d’atenció a famílies (900 222 229) que, fins avui, ha rebut més de 18.000 trucades.
Material de formació i actualització pels professionals dels centres de salut
L’Obra Social ”la Caixa”, desenvolupa un programa de formació per als professionals de salut: una guia en què es recullen algunes de les preguntes més freqüents relacionades amb el consum de drogues i algunes respostes possibles, a més de recomanacions pràctiques.
La seva finalitat és proporcionar informació actualitzada i útil per als professionals en la seva relació amb els pares i les mares dels joves i amb els mateixos adolescents. A més, el programa ofereix una eina d’autoformació adreçada als professionals dels centres de salut, amb materials per organitzar sessions de formació per als equips sanitaris. Aquests materials incorporen directrius sobre com orientar les famílies, a més d’informació actualitzada sobre drogues, hàbits de consum i efectes sobre la salut.