Salta al contenuto principale

(URL) Aquest dijous ha tingut lloc l'acte inaugural del nou curs acadèmic de la URL, que enguany s’ha dut a terme a la Sala Multimèdia IQS i ha comptat amb la participació d’Antoni Castellà, secretari general d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona; i Joël Jean-Mariet, doctor en biologia cel·lular i immunoteràpia i soci cofundador d’Ysios Capital.

L’obertura de l’acte ha corregut a càrrec del president del Patronat de la Fundació Universitat Ramon Llull, Joan Josep Brugera. Durant el seu primer any de mandat, Brugera “ha pogut visitar la majoria d’institucions federades que configuren la URL per copsar l’originalitat, la vitalitat i la riquesa del conjunt”. Brugera ha explicat que, des del Patronat, “hem de fer una crida, tan cap en dins de la Universitat com cap en fora, per aprofitar al màxim el potencial latent que encara tenim i que trobem quan aprofundim en tot allò relatiu a la col·laboració interinstitucional”.

L’acte s’ha iniciat amb el lliurament de la Medalla d'Or de la Universitat Ramon Llull a Leopoldo Rodés, president del Patronat de la Fundació Universitat Ramon Llull del 2004 al 2012, i a Esther Giménez-Salinas, rectora de la URL del 2002 al 2012. A continuació s’ha presentat la memòria del curs 2013-14 per part de la secretaria general de la URL, Anna Berga.

Tot seguit, Joël Jean-Mariet, doctor en biologia cel·lular i immunoteràpia i soci cofundador d’Ysios Capital, ha pronunciat la lliçó inaugural "De la idea al mercat. Perspectiva de l'emprenedor: el cas de GLYCART Biotechnology AG". Jean-Mairet ha fet una explicació sobre què era la biotecnologia i com es finança; i ha parlat de la seva experiència personal com a emprenedor, la qual va començar amb la tesi doctoral fins a l’evolució de l’empresa que va crear: Glycart Biotechnology AG.

Després de l’actuació del cor Ensemble Cambra 16, el rector de la URL ha lliurat els premis extraordinaris de Doctorat de la URL del curs 2012-13. Posteriorment, Antoni Castellà, secretari general d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, ha subratllat tres reptes del sistema universitari català, ens els àmbits docent (oferta acadèmica), internacionalització i recerca, que es plantegen des del Govern.

Després de la intervenció del cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach, el rector de la URL, Josep M. Garrell, ha clos l’acte remarcant que aquest curs darrer “hem estat testimonis de com cada cop més famílies necessiten ajuts econòmics per poder continuar estudiant a la Universitat. Des d’aquí cal agrair a tota la nostra comunitat els esforços, imaginació i sacrificis que han fet i fan per reduir l’impacte de la crisi”.

Horitzons per aquest nou curs

Garrell ha destacat que aquest curs s’ha abordat tal com es va comprometre en començar el seu mandat: un procés de reflexió estratègica per ajustar el full de ruta de la URL a la nova realitat. I així s’ha fet, “un procés inclusiu on tots els stakeholders de la URL hi han estat convidats; un procés crític on ens estem centrant més en allò que es pot millorar; un procés focalitzant on s’estan prioritzant àrees d’anàlisi, de reflexió, d’acció; i un procés no precipitat en el temps, on les conclusions a les que arribem són un objectiu tan important com el propi procés en si mateix”. Precisament, el rector ha seguit el seu parlament amb les conclusions i, per tant, horitzons per aquest nou curs.

Primer, treballar des de dins del sistema universitari per la construcció d’un sistema plural i divers on la tasca i missió de la URL sigui més coneguda.

Segon, treballar en les condicions de base que permetin aprofundir en la col·laboració entre les institucions de la Llull per anar més lluny encara.

Tercer, ajustar l’oferta de programes formatius al nou context social i econòmic, explorar noves disciplines i obrir-se a nous programes, i atraure a estudiants de fora de les nostres fronteres.

Quart, ajustar el que calgui per ser més competitius en els inputs (finançament) i outputs (resultats) de recerca. I que aquesta recerca tingui un impacte real en la societat.

Cinquè, internacionalitzar-se encara més, especialment pel que fa a la docència i a la recerca. Per això cal aprofundir en el model de col·laboració per ser competitius i aprofitar al màxim les xarxes internacionals a les que de manera natural pertany la URL.

Sisè, apostar encara més en la formació del personal docent i investigador (PDI) i re-avaluar càrregues per tal de fomentar carreres de PDI més intenses en recerca i en àmbits de treball on la competència internacional són els grans laboratoris de recerca de referència.

I, setè, portar la missió i visió des de la inspiració cristiana de la URL a l’agenda ordinària.

Finalment el rector ha insistit en la necessitat d’estrènyer encara més la col·laboració entre les institucions i potenciar-ne les sinèrgies.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.