Salta al contenuto principale

VII Congrés de l'Associació Cristianisme al Segle XXI

(Ramon Bassas/CR) "Un mestre meu, quan era a França, em deia 'un optimista és un idiota alegre i un pessimista és un idiota trist'". Així resumia en una de les seves intervencions l'activista i filòsof Jordi Porta la necessitat d'optimisme davant les sensacions contradictòries dels assistents al VII Congrés de l'Associació Cristianisme al Segle XXI, celebrat el cap de setmana passat al Col·legi dels Jesuïtes de Sarrià, a Barcelona. El tema principal, les noves tecnologies i el seu imopacte als valors de la societat actual. Efectivament, les quatre ponències i els diàlegs que les succeïen basculaven entre els que defensaven les enormes possibilitats d'avenços que ofereix la innovació tecnològica, també en l'àmbit de les relacions personals, i la mirada crítica o escèptica d'altres participants.

Les dues postures es van veure clarament reflectides a la ponència que, sota el títol "Dinamismes de caos, perjudicis i aspectes positius", van protagonitzar dissabte a la tarda el professor d'història Jaume Botey i el psicòleg i educador Jaume Funes. Mentre Botey troba en les possibilitats de les tecnologies més modernes, tant les de la informació com les de la recerca, "el vell mite de l'home que vol ser déu i acaba sortint del paradís", Funes feia notar que "saber, crear i participar és avui més possible", conscients que "ja no tornaran les respostes globals". Botey alertava de la "desaparició de la vida real" davant l'atractiu de les xarxes socials i Funes advertia que som en una "crisi de la docència" més enllà de Facebook i Twitter, i que aquests nous mecanismes aposten per una "culturalitat dinàmica".

El repte del Congrés, així, esdevenia de quina manera poden viure's els valors en una societat on són tan present les noves eines tecnològiques, especialment entre els joves. Al matí de dissabte, els professors Santiago Ramentol, David Jou i Joan M. Tresserras n'apuntaven alguns trets. L'endemà, el biòleg Ramon M. Nogués i la filòsofa Begoña Román s'endinsaven dins els límits ètics dels nous paradigmes. "Ens trobem amb la paradoxa", il·lustrava Nogués, "que a Itàlia ja hi ha persones que demanden l'Estat per no haver estat avortats, coneixent aquest els seus riscos genètics". I, finalment, el professor F. Javier Vitoria il·lustrava sobre com actuar des de la fe cristiana en aquest nou context.

Jordi Porta va moderar un Congrés que, amb 150 assistents, arriba a la VII edició -de la que, com les altres, se n'editaran les actes- amb la participació d'experts creients i no creients que tenen com a objectiu, des de la seva polèmica fundació l'any 1999, esbrinar "com ha de ser l'Església del segle XXI", com recordava la seva presidenta, Rosa Mª Tarrida, a l'acte d'obertura de l'esdeveniment, convocat per les 14 entitats en què es basa l'Associació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.