(Escola Pia Catalunya) En el marc d'un acte organitzat pels grups Mou-te de l'Escola Pia de Catalunya el President Jordi Pujol va parlar sobre valors i joventut amb prop de 90 nois i noies, el passat dissabte 21 de gener, en un acte a l'Escola Pia Balmes. En el marc de la formació per a monitors dels grups Mou-te de l'Escola Pia de Catalunya, el President va respondre les seves preguntes i els va encoratjar: “Prepareu-vos: el nostre món espera alguna cosa vostra”. Pujol afirmà que “només ens sentirem de veritat realitzats si el benefici propi és també benefici per a tercers”.
El President Pujol, qui com va reconèixer accepta sempre que pot les invitacions per trobar-se amb gent de la seva generació o amb la gent jove, va explicar que “a la gent gran els dic sempre una cosa: som d'una generació que ha passat una època molt dura i hem de sentir-nos-en orgullosos. A la gent jove, a vosaltres, no us critico que visqueu una situació de més benestar i amb més facilitats, però cal que us prepareu perquè el món espera alguna cosa vostra”. Pujol va afegir que les generacions actuals “corren el perill de pensar que coses com la seguretat o el nivell econòmic que tenen són normals. I fins fa quatre dies, els vostres avis van viure situacions difícils. Situacions que potser ara tornen: estigueu atents i penseu que estareu més ben preparats per enfrontar-vos-hi que ho estaven els qui us van precedir”.
La història dels pobles, la de la societat, és com “el mar, que té onades que mantenen la vida, remouen el fons marí, fan avançar les barques... Ones que comencen, van creixent, es fan fortes i, finalment, arriben a la platja i desapareixen. La història dels pobles és igual: ve una generació, que va creixent, ara té 18 anys, ara 25, ara... són la llavor del futur. Tenen força i energia. Fan la seva feina i desapareixen per donar pas a una nova generació”. Per fer aquesta feina, el President afirmà que “cal preparar-se. No tingueu por: assumir-ho fa feliç. Quan arriba l'hora del balanç, haver fet el que et pertocava, fa feliç”.
Per aquesta preparació, cal fer èmfasi en 'l'IVA': “parlar d'idees, valors i actituds. Un país, una persona, no van endavant si no tenen idees clares, si no saben cap a on van. I passa el mateix amb els valors: calen valors sòlids, consistents”. I pel que fa a les actituds, “calen actituds positives, constructives. És més important fer que desfer, construir que destruir”. El President va fer una crida a favor de la responsabilitat: “primer, d'un mateix. Un s'ha de sentir orgullós. Tenim l'obligació de fer un esforç per allò que s'espera de nosaltres. Fins la persona més senzilla pot enviar un missatge clar a la societat. Però també som responsables dels altres: hem d'incloure enel nostre fer de cada dia la responsabilitat”.
Segons ell, “ara s'ha introduït la moral de la realització: em vull realitzar a mi mateix, vull ser alguna cosa i estar content... Això està bé, però és important saber que ens realitzarem si fem servei. Només ens sentirem de veritat realitzats si el benefici propi és també benefici per a tercers”. Va contextualitzar aquest missatge en la tasca de ser monitor: “La meva responsabilitat com a monitor és que els nens siguin feliços, aprenguin de la natura... i a més, passar-m'ho bé. El principal beneficiari del que tu fas és la persona que depén de tu i això és vàlid en política, en societat o en grups. S'ha de pensar en l'individu concret. Estimo la humanitat: estimo aquest, aquest i aquell”. Però aquesta aposta per la persona concreta no ha de fer oblidar que “la persona no se'n sortirà si no viu en un grup, una cultura, una societat, un poble... que li permeti créixer. Si el grup no funciona, la persona no se'n beneficia”.
Mou-te
Aquest grups són l'espai idoni per compartir preguntes, inquietuds i el procés de creixement personal així com per descobrir l'Evangeli. En formen part alumnes d'entre 3er de Primària i 2n de Batxillerat de les institucions educatives de l'Escola Pia de Balaguer, Balmes, Caldes de Montbui, Calella, Granollers, Igualada, Luz Casanova, Mataró, Olot, Sabadell, Sant Antoni, Sarrià i Tàrrega; així com estudiants d'edat universitària. També participen més de 250 monitors.
Tags