Salta al contenuto principale

(Abadia de Montserrat) L’abat Josep M. Soler ha presidit aquest dimarts al matí la missa de la Festa de la Llum de Manresa, celebrada a l’església del Carme de la capital del Bages. En la celebració ha fet referència a la situació econòmica de que “sembla com si un mantell de foscor hagués baixat sobre el nostre temps i no deixés veure amb claredat la llum del dia, deia fa poc el Papa Benet XVI. Però no hem de caure en el desànim”.

Per això, ja demanat “treballar amb fermesa i d’una manera ben solidària, perquè la llum hi és. I hem de procurar que es respecti i es valori en tota circumstància la dignitat de cada persona i s’atenguin els seus drets, també dels malalts. Això vol dir que no són vàlids només els criteris d’utilitat, de profit, del tenir, de la recerca aferrissada del guany; cal l’amor i una bona consciència social que ens facin anar més enllà del que fos just”.

L’abat de Montserrat ha afirmat que “només podrem construir una societat més humana si posem en pràctica la compassió, la solidaritat, la col·laboració, la fraternitat. Per això, hem de tenir una actitud activa en la societat i ajudar a despertar les consciències per avançar vers una societat més justa a més de buscar modes adequats de redistribució de la riquesa, de la promoció del creixement, de la cooperació al desenvolupament i de la resolució dels conflictes, com va dir el Papa Benet XVI en el Missatge per la Jornada Mundial de la Pau 2012. Hi ha una part que toca als àmbits que regeixen la política, l’economia i les finances a nivell mundial, hi ha una part que toca als governs i als diversos nivells de l’administració, hi ha una part que toca a l’àmbit laboral i a les entitats socials i als mitjans de comunicació. Però hi ha una part, gran o petita segons les possibilitats que tinguem, que toca a cadascun de nosaltres, i l’hem de saber descobrir”.

Déu ens dóna forces

A la celebració de la Festa de la Llum a l’Església del Carme que ha presidit l’Abat hi ha assistit l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, els membres de l’Associació Misteriosa Llum i l’Associació de familiars de Malalts d’Alzheimer i altres Demències, que enguany han estat els administradors de les festes.

En l’homilia, Josep M. Soler ha recordat que la ciutat de Manresa, en un moment difícil de la seva història, “va experimentar com Déu fa camí amb nosaltres: amb la Misteriosa Llum que manifestava l’amor de Déu –Pare, Fill i Esperit Sant- envers els manresans”. Avui, seguint una tradició secular, Manresa en dóna gràcies, “conscient del do que va rebre, i de ser, també avui, estimada de Déu”.

El pare abat ha recordat que l’amor de Déu “és un amor que ens vol fer créixer humanament i espiritualment”. “Déu no ens resol màgicament els problemes sinó que ens dóna la força i els mitjans per gestionar-los des de la fe. Davant les dificultats i els sofriments podem tenir la temptació, molt humana, de pensar que Déu no estima o que Déu no existeix –ha afegit el pare abat-. En canvi, la Paraula divina ens revela que l’acceptació de les limitacions nostres o dels altres, que el sofriment, ens poden fer madurar tan a nivell humà com a nivell espiritual. Només des de la fe podem intuir com l’amor de Déu es manifesta també en les situacions de dolor, perquè el sofriment i la mort no són la realitat definitiva, no són un camí sense sortida”.

La cura envers els malalts és expressió i instrument de l’amor de Déu envers ells

“Això significa que afrontar les proves de la vida, les contradiccions, les renúncies, les etapes difícils, la fragilitat del cos o del psiquisme no és un absurd si es viu com una ocasió de maduració i una crida a viure un amor més gran”, ha explicat el pare Josep M. Soler. “Un aspecte concret d’això –ha continuat- és tot l’àmbit de la malaltia d’Alzheimer i de la demència que comporta tant de sofriment i exigeix tanta paciència als malalts mateixos en algunes etapes del procés, i especialment als familiars i a tots els qui en tenen cura”. “Déu estima el món; també als malalts i als qui els atenen –ha dit-. A més, Déu ens crida a ser instruments del seu amor, perquè compta amb nosaltres per expressar el seu amor i la seva sol·licitud envers els altres. La cura envers els malalts és expressió i instrument de l’amor de Déu envers ells”.

“En el fet de la Misteriosa Llum que avui commemorem –ha concretat- hi va haver la intervenció divina de la llum, que manifestava l’amor del Déu Trinitat, però també hi va haver l’esforç i el compromís dels manresans per resoldre la situació que afligia la ciutat. Com sempre, Déu dóna el seu ajut però compta amb la nostra aportació i el nostre compromís viscut des de l’amor per resoldre els problemes, per ajudar les persones”.

“El missatge de la Festa de la Misteriosa Llum, el saber que Déu fa camí amb nosaltres, ens porta a mirar amb esperança el present i el futur. Animem-nos mútuament, doncs, en el nostre camí, treballem per donar a la ciutat de Manresa i, més en general, al nostre món, un rostre més humà i fratern, sentim-nos units, també creients i no creients, en l’exercici de les nostres responsabilitats per fer una societat millor”, ha conclòs el l’abat Josep M. Soler.

Fotos: Jordi Preñanosa. Manresainfo.cat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.