Salta al contenuto principale

(Abadia de Montserrat) Aquest divendres, a partir de les 9.30h, prop d’un miler d’escolars de 3r., 4t., 5è. i 6è. de Primària d’arreu de Catalunya celebraran a Montserrat la Jornada Presencial del Projecte Telemàtic 2012. Durant aquest dia, les 19 escoles participants desenvoluparan diferents activitats dedicades al coneixement de l’entorn del Monestir, a través del Projecte Montserrat, un munt d’aventures, que organitzen el departament TIC de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i l’Escolania de Montserrat.

Enguany, com en edicions anteriors, la jornada inclourà una visita a l’Escolania, l’observació natural de l’entorn, una visita al Museu de Montserrat i a la Basílica de Santa Maria, i l’Espai gresca, on els assistents cantaran cançons i representaran textos. Pel recinte del Santuari hi haurà uns plafons que es trobaran al Passeig de l’Escolania, que informaran sobre la realitat de Montserrat des del punt de vista natural, i a les Places de Santa Maria estarà ubicat l’espai on cada escola presenta un ball, una cançó, una teatralització... Els escolars, que es repartiran en 19 grups, portaran fulards de cinc colors diferents, que serviran per ubicar-se en cadascun dels quatre espais que es rotaran en el decurs del dia. La jornada es clourà amb una pregària i amb l’actuació musical de l’Escolania, que interpretarà a la Basílica les peces Cant dels Ocells, Nigra Sum i Cançó de Maig, i acabarà amb el cant del Virolai.

L’objectiu final del projecte telemàtic és Montserrat, un munt d’aventures és que els escolars coneguin Montserrat a partir de la informació que troben a Internet, prèvia consulta amb els escolans via e-mail. Cada escolà de 1r. d’ESO ha estat el contacte amb un o més grups de 3r. i 4t. de Primària d’escoles que han participat en el projecte, mentre que els alumnes dels grups de 5è. i 6è. de Primària comptaven amb escolans de 2n. d’ESO. Per preparar la jornada de divendres, els escolans que han fet de guies han anat a les escoles durant els mesos anteriors i l’experiència ha estat molt positiva.

Els escolans-guia han anat proposant durant el curs a cada grup una activitat perquè l’anessin preparant. Després de llegir-se-la, de desenvolupar-la, buscar la informació per donar la resposta i trametre-la a l’escolà via e-mail, des de Montserrat, durant una hora de l’assignatura de llengua, es redactava la resposta i s’enviava. Aquest procés s’ha anat repetint durant el curs -tant les aportacions de les escoles com les respostes es poden visitar permanent per internet al Projecte Presencial del Projecte Telemàtic 2012-.

Com a novetat també, aquest any les escoles participants van rebre a l’inici de curs un plançó d’arbre que han estat regant, i que ara ens els retornen per ser replantats en el camí de les Aigües de Montserrat, amb l’objectiu que els fruits d’aquets arbres serveixin d’aliment a la fauna autòctona.

El Projecte Montserrat, coordinat pels professors Jordi Arderiui Josep Puigdomènech, va néixer fa 14 anys amb el propòsit de donar a conèixer a les escoles la muntanya de Montserrat en tots els aspectes i promoure activitats relacionades amb àrees molt diverses del currículum escolar i amb un treball intensiu d’eines TIC, com ara Moodle o videoconferències.

Aquesta iniciativa va sorgir l’any 1998 des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i l’Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, arran de la sensibilitat especial per promoure l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l’escola. En aquell any es va dissenyar i es va posar en funcionament el Projecte Xarsec. Després d’uns anys d’activitats i cursos de formació amb un seguiment i una participació molt notables, i de l’evolució de les tecnologies aplicades a tots els àmbits socials i laborals, es va fer més evident la necessitat de concretar un nou Projecte sobre la mateixa base de Xarsec, un projecte que es va anomenar Projecte TIC. L’objectiu del Projecte TIC és promoure la integració de les TIC en tots els processos que s’esdevenen en l’escola, tant en la gestió com en els processos d’ensenyament i aprenentatge.

A la jornada, patrocinada pel Patronat de la Muntanya de Montserrat, la Fundació del Futbol Club Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Abadia de Montserrat 2025, hi participen 19 escoles de les poblacions següents: Cerdanyola del Vallès, Barcelona, Mataró, Igualada, Blanes, Sallent, Badalona, Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Codines, Santpedor, Vilanova i la Geltrú i L’Espluga de Francolí.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.