Salta al contenuto principale

(Càritas) Aquest dilluns a Càritas Diocesana de Girona es va fer una taula rodona sobre la nova regulació de les treballadores de la llar. La normativa va entrar en vigor el mes de gener i fixa un període de sis mesos, fins al 30 de juny, per regularitzar la situació laboral de les treballadors de la llar.

A la taula es va destacar que oficialment hi ha unes 300.000 persones que hi treballen, però alguns informes calculen que treballen avui arreu de l'Estat més de 800.000 de persones en el sector.

Raquel Carrión, cap del programa laboral d'accions transversals de Càritas Diocesana de Girona va exposar els dubtes que genera la nova normativa però va saludar alguns aspectes de la nova regulació donat que "Càritas ha estat des de fa anys treballant per la dignitat del treball domèstic". Carrión també va destacar la feina que s'ha fet en l'acompanyament a les persones que cerquen feina en aquest àmbit i el neguit que està generant tant en les persones que estan treballant com a les famílies.

"Es pot considerar un avenç però ens genera dubtes, especialment donat que el treball domèstic és una forma de subsistència de persones que no tenen la situació laboral regularitzada, i no es pot posar cap focus sobre les persones més vulnerables" va ressaltar Carrión. En aquest sentit va destacar que moltes persones que treballen a la llar son immigrants atès que aquesta és una de les principals vies de regularització, i que la nova normativa pot complicar aquestes vies, situació que Càritas denuncia i demana a l'Administració que es retorni al règim anterior en aquest aspecte.

Pedro Moreno, membre de l'entitat "Anem per feina", que coordina la Xarxa d'Entitats per la Professionalització del Servei Domèstic, va exposar els seus dubtes sobre si el moment de crisi com l'actual era el millor moment de regular el treball domèstic. El treball domèstic "és una tasca professional però no es pot equiparar al treballador normal que fa 8 hores de feina", i alhora "tampoc el cap de família és un empresari".
Va destacar el paper que tenen les entitats socials en la formació de les treballadores de la llar.

Per la seva banda, José Antonio Sánchez, cap de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social, entén que el nou escenari "busca que el treballador de la llar sigui un treballador normal, i el cap de família un ocupador, un empresari".

Segons Mar Marqués, directora provincial de la Tresoreria general de la Seguretat Social a Girona, en els darrers dies "s'ha vist un augment de persones que s'han dirigit a la Tresoreria per realitzar els canvis, i es preveu que quan s'acosti el mes de juny s'anirà incrementant el nombre de gestions".

Trinidad Ceide, subdirectora provincial de gestió recaptatòria de la Tresoreria general de la Seguretat Social a Girona va fer l'exposició dels detalls de com s'ha de cotitzar a partir d'ara i els canvis que es duran a terme de forma automàtica el 30 de juny.

La taula va tenir lloc als locals de Càritas Diocesana de Girona i va comptar amb una nodrida assistència de persones interessades en l'aplicació de la normativa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.