Salta al contenuto principale

(Càritas Diocesana de Barcelona) “La meva preocupació és pel jovent ja que un 53% dels i de les joves no tenen feina i per a ells, que miren al futur, vol dir perdre l’esperança”. Amb aquest missatge el cardenal arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Diocesana de Barcelona (CDB), Lluís Martínez Sistach, ha encetat la roda de premsa que l’entitat ha celebrat aquest dimecres per fer balanç de l’acció social de 2012 a les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.

El nombre de persones ateses ha crescut el doble amb relació a l’any 2007, mentre el creixement de serveis prestats en el mateix període s’ha triplicat.

Martínez Sistach també ha reivindicat que “cal més imaginació i creativitat; hi ha massa cases buides i moltes persones sense llar”. D’altra banda, el cardenal també ha instat les administracions públiques a procurar pel bé comú i a assumir les seves responsabilitats per garantir les necessitats bàsiques de les persones.

Per la seva banda, Mercè Darnell, responsable de Programes i Serveis de CDB, ha afirmat que la situació d’amuntegament que es viu a tantes llars perquè moltes famílies han de viure rellogades “ens recorda la realitat que Espanya va viure 25 anys enrere”. En aquesta roda de premsa, CDB ha fet referència al sobreendeutament de les famílies per temes relacionats amb l’habitatge i ha reivindicat una quita consistent en rebaixar les quotes a través dels interessos i mantenint l’amortització del préstec. També han intervingut en l’acte Salvador Bacardit, delegat episcopal, i Carme Trilla, Conxa Marquès i Pilar Taché, caps de l’acció social de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa, respectivament.

Les situacions de pobresa que viu en el dia a dia de Càritas són cada vegada més intenses, cròniques i extenses. Ara atenen el doble de persones que ho feien al 2007 i hem hagut de triplicar els serveis prestats. La majoria de les 260.000 persones ateses aquest 2012 per CDB i per les Càritas parroquials i arxiprestals estan en una situació de pobresa severa.

Només en el 27% de les llars els ingressos provenen del treball. Gairebé la meitat de les persones viu d’ajudes públiques com ara prestacions d’atur, pensions, rendes mínimes, etc. En un 28% de les famílies no hi ha ingressos de cap mena. Cada vegada es troben amb més persones que depenen de Càritas per subsistir mentre que abans l’ajuda que s'havia d’oferir per cobrir les seves necessitats bàsiques era puntual. A més a més, les situacions de pobresa es perllonguen en el temps ja que el 72% de les famílies que vénen ja havien rebut ajuda en anys anteriors.

La crisi està afectant cada vegada més persones nascudes a l’Estat espanyol, que representen entre el 43% i el 50% dels i de les que han recorregut a Càritas aquest 2012. Aquest percentatge és encara superior (47%) entre les que han vingut a Càritas per primera vegada.

La prevenció, la clau per al futur

CDB posa les seves energies en la prevenció per tal d’esmorteir l’impacte que la crisi està tenint en l’habitatge, la infància i l’ocupabilitat. Pel que fa a l’habitatge, el Servei de Mediació en Habitatge ha atès en aquest primer any de funcionament 900 llars (3.500 persones). El 49% de famílies tenien problemes per pagar la hipoteca i el 51% per fer front al lloguer. S’han pogut mantenir les famílies en el seu habitatge original en el 71% dels casos.

El drama social dels desnonaments i el fet que cada vegada hi hagi més persones que viuen en unes condicions poc dignes ha fet que CDB hagi hagut de destinar la major part de les ajudes econòmiques (un 71%) a pagar despeses relacionades amb l’habitatge. D’altra banda, juntament amb la Fundació Foment de l’Habitatge Social, s'aposta pel lloguer social assequible perquè tothom pugui tenir una llar digna. Entre les dues entitats i comptant els pisos compartits, els unifamiliars i les habitacions que s'ajuden a pagar, al final de l’any s'haurà donat un sostre a 2.851 persones.

Quant a la infància, des del 2007 el percentatge de menors d’edat atès per CDB està al voltant del 36%, xifra amb la qual estem davant d’una situació de pobresa infantil crònica.

Aquest setembre es va engegar el projecte Paidós perquè nens i nenes que vénen d’entorns empobrits puguin escapar de l’espiral d’exclusió que ha atrapat les generacions anteriors.

Una altra línia de prevenció és la de l’ocupabilitat donat que el 69% de les persones ateses per CDB en edat de treballar està a l’atur. S'aposta perquè les persones en atur segueixin guanyant habilitats tot formant-se en empreses. En aquest sentit, s'ha posat l’èmfasi en el jovent a través del projecte “Joves a l’atur”.

La tasca de Càritas és possible gràcies a les 4.000 voluntàries i voluntaris i gràcies a persones i entitats públiques i privades que li fan costat. El 88% dels ingressos de CDB prové de fonts privades (90% de particulars i 10%, d’empreses), i el 12% ve de fonts públiques.

Aquí podeu veure el power point presentat a la roda de premsa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.