Salta al contenuto principale
Després de la missa de corpore insepulto per als familiars i amics íntims de dissabte a Tavertet, el funeral públic se celebrarà al Monestir de Montserrat el divendres 3 de setembre, a les 17 hores.

(Fragmenta Editorial) Aquest dijous a la tarda ha mort a Tavertet el pensador català Raimon Panikkar (Barcelona 1918 - Tavertet 2010), als 91 anys. Panikkar és una de les persones que més ha reflexionat sobre el contacte entre les religions i les cultures. La mort coincideix amb l’aparició la setmana vinent del tercer volum de la seva obra completa, Opera Omnia, titulat Pluralisme i interculturalitat.

Raimon Panikkar (Barcelona 1918 - Tavertet 2010) és el pensador català contemporani més reconegut internacionalment, tal com subratllava el filòsof Josep-Maria Terricabras en la laudatio que li va dedicar en la investidura com a doctor honoris causa per la Universitat de Girona, el 28 d'abril del 2008.

Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, el seu pensament al voltant del diàleg interreligiós i intercultural, desplegat en més de cinquanta llibres i en més de mil cinc-cents articles, va merèixer la celebració de congressos monogràfics i ha estat estudiat per una trentena de tesis doctorals i de llicenciatura. Recentment, l'Institut d'Estudis Catalans ha publicat la primera tesi doctoral sobre Raimon Panikkar escrita en català, l'autor de la qual és Jordi Pigem, coordinador dels tres primers volums de l'edició catalana de l'obra completa.

Professor en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units, el 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l'Índia per primer cop el 1954: «Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat de ser cristià.» Entre 1964 i 1971 reparteix el seu temps entre Varanasi, Roma i la Universitat de Harvard. Des de 1971 és catedràtic -posteriorment emèrit- del Departament d'Estudis Religiosos de la Universitat de Califòrnia. Des de 1987 vivia a Tavertet, on va impulsat la Fundació Vivarium, Centre d'Estudis Interculturals (avui Fundació Vivàrium Raimon Panikkar).

Entre els nombrosos reconeixements que va rebre destaquen el Premi Memorial Joan XXIII per la Pau, la Creu de Sant Jordi, el doctorat honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, el títol de Cavaller de les Arts i les Lletres concedit pel Govern francès, i la Medalla de la Presidència de la República Italiana.

L'obra de Raimon Panikkar és molt extensa, i només parcialment ha estat publicada en llengua catalana. Panikkar escrivia en sis idiomes: català, castellà, anglès, francès, italià i alemany. Cada cop que alguna obra seva es traduïa, Panikkar en revisava a fons la traducció introduint-hi modificacions.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.