Salta al contenuto principale
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Sala d'actes de Cristianisme i Justícia
Adreça (carrer i número)
Carrer Roger de Llúria, 13
Municipi
Barcelona
Preu
20.00
Nom de l'entitat organitzadora
Cristianisme al segle XXI
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Scopri di più

Documents adjunts Media

XI Congrés de Cristianisme al Segle XXI: "Discernir els canvis del món actual"

Ens cal situar-nos. La fe, com la vida, és canviant i progressiva. El món s’ha fet laic i Déu ha esdevingut del tot prescendible. Des de l'Associació analitzarem aquest complicat context en el nostre congrés anual. Col·laboraran Àngel Miret, Assumpta Farran, Pilar Rahola i altres.

Ens cal situar-nos. La fe, com la vida, es canviant i progressiva. El món s’ha fet laic i Déu ha esdevingut del tot prescendible. La societat postmoderna està passant de líquida a vaporosa. Justament per això, els creients en Jesús, el veritable revelador de Déu, l’unic que ens ofereix una referéncia estable, hem d’estar a l’aguait perquè aquest món canviant ens interpel·la des de la perspectiva de l’altre món possible i necessari, el nou món pel qual pugnà Jesús...

Cal que discernim els canvis per ser més fidels al projecte del món nou. Malgrat el progrés, les desigualtats econòmiques creixen. A la tensió Nord-Sud, causa de tota mena de problemes relacionats amb les migracions, s’hi afegeix la topada de dues concepcions vitals tant diferents ‒i tant incumbents en les respectives espiritualitats‒ com les d’Orient respecte d’Occident. Ens cal ser conscients i sedassejar la influència de les religions en la construcció o no de la pau. Ens cal copsar els signes del temps que ens toca viure i els canvis que els sostenen o els soscaven. El avenços de la tecnociència creen nous problemes ètics, els moviments feministes i ecologistes no solucionen les dificultats de fons que pretenen resoldre, es fa difícil saber com orientar les prioritats ètiques... Estar oberts als canvis ens exigeix albirar quina direcció prendre. Ens cal distingir les raons de les transformacions del nostre món per poder orientar-nos-hi millor.

Per això, el nostre XIè Congrés proposa una conferència inaugural que pugui contemplar panoràmicament els problemes de nostre món seguida d’una taula rodona que afronti tres aspectes d’aquests grans canvis des del punt de vista d’experts en la matèria: l’econòmic, el polític i el migratori. Com diu el títol, el futur ja el tenim aquí. “Avui és demà”. Volem reblar aquesta presa de consciència a partir de dues temàtiques que, tot i no acabar de trobar-hi solució, ens cremen i ens interpel·len; i ho volem fer amb dues ponències de dues persones expertes que han treballat l’àmbit respectiu amb profunditat: la imprescindible transició energètica i les engires de les persecucions religioses avui, malauradament tan ignorades.

PARTICIPANTS

Lucetta Scaraffia: Historiadora i periodista italiana. Professora associada d’Història Contemporània a la Universitat La Sapienza de Roma. Fundadora i responsable durant set anys de la revista “Dones, Església, Món”, suplement mensual de L’Observatore Romano, càrrec del qual va dimitir el març de 2019 per discrepàncies amb el director del diari.

Joan B. Casas: Llicenciat en Ciències Econòmiques i Doctor economia financera. Ha estat durant deu anys degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Autor de diversos llibres i coautor d’un Manual d’auditoria del Sector Públic.

Pere Vilanova: Catedràtic de Ciència Política i de la Administració a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Ha estat magistrat del Tribunal Constitucional d’Andorra, assessor del cap de l’Oficina de l’Alt Representant de les Nacions Unides a Bosnia, assessor de l’Autoritat Nacional Palestina en matèries constitucionals.

Angel Miret: Llicenciat en dret i Diplomat d’ESADE, és Coordinador del Comitè Català per a l’Acollida de les Persones Refugiades. Ha estat Secretari General d’Immigració de la Generalitat, Director General de la Funció

Pública, Administrador Judicial de l’Audiència Nacional.

Assumpta Farran: Llicenciada en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, màster en Enginyeria Energètica i Mediambiental, membre del Patronat de la Fundación Renovables. Ha estat directora de l’Institut Català

d’Energia (ICAEN), Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat.

Pilar Rahola: Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, escriptora. Ha obtingut el Daniel Pearl Award per la seva defensa dels drets humans. També li han concedit el Morris Abraham Award per la

seva defensa de la llibertat i els drets de les dones musulmanes. Ha escrit diversos llibres, l’últim dels quals: “S.O.S Cristians”

Programa del Congrés

Divendres, 8 de novembre

5 tarda: Benvinguda i pregària

2/4 de 6 tarda: Conferència inaugural Visió panoràmica dels problemes del món d’avui Lucetta Scaraffia, professora associada d’Història Contemporània a la Universitat de Roma.

7 tarda: Taula rodona Avui es demà: el futur que ja tenim

-Les desigualtats econòmiques: J. B. Casas, ex degà Col.legi d’Economistes.

-Les tensions polítiques en el món d’avui: Pere Vilanova,

catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona.

-Les Migracions: Àngel Miret, coordinador del Comitè

d’Acollida de les Persones Refugiades.

Moderador: Joel Cortés



Dissabte, 9 de novembre

10 matí: Pregària

1⁄4 d’11 matí: Conferència La necessària transició ecològica. Assumpta Farran, Membre del patronat de la Fundación Renovables.

3⁄4 de 12 matí: Conferencia Les persecucions religioses avui. Pilar Rahola, escriptora i columnista.

13 migdia: Conclusions i cloenda Lluís Busquets i Mercè Izquierdo

Correu electrònic
cristianismexxi@cristianismexxi.cat