Preu: L’entrada és lliure, encara que hi haurà una urna per fer donacions voluntàries.
Propòsit de la celebració: Compartir temps, compartir vida.
Convidat especial: Buda, la nostra naturalesa original que està sempre present en tot, en totes les coses i en tot moment. Aquest dia notarem que la nostra consciència i la consciència infinita de Buda són la mateixa cosa. El cartell que anuncia la celebració vol ser una modesta expressió gràfica d’aquesta veritat.
EL PROGRAMA
El programa confeccionat amb el suport de la Comunitat Budista Interser (sangha de Thich Nhat Hanh) és el següent:
10:00 Meditació asseguda en silenci.
11:00 Xerrada de dharma. Significat del Vesak. Creant germanor dins de la família budista.
11:30 Ofrena d’Encens i Cerimònia Vesak. Una persona de cada centre o tradició ofereix un encens i una dedicació en forma d’aspiració espontània que reflecteixi la mirada de la seva sangha.
12:30 Meditació caminant.
13:30 Pícnic al jardí. No oblideu portar menjar per a vosaltres i per compartir.
14:30 Migdiada conscient / Relaxació total.
15:00 Te compartit en germanor.
16:00 Cants i mantres a l’exterior.
17:00 Projecció de vídeos creatius que presentin algun aspecte de la pròpia tradició i que es vulgui oferir a la família budista.
Tres consideracions:
- El pícnic al jardí de les 13:30 vol dir que cadascú porta el seu menjar i una mica més per compartir. Quina millor mostra de germanor que compartir el menjar i el beure?
- Si podeu, porteu coixí de meditació i estora per protegir-vos del fred o de la humitat del terra.
- L’ última activitat, la projecció de vídeos creatius que mostrin aspectes específics de cada tradició representada, s’ha d’explicar una mica més. La idea és que cada centre creï un vídeo que mostri la manera pròpia i específica de mirar el món des de la pròpia condició de budistes. Quan mirem en una direcció, què veiem? Com ho veiem i com ho entenem? Quines associacions fa la nostra ment budista? Es tracta d’un vídeo de 3 minuts com a màxim. Si aquest enfoc tan específic resulta difícil o no hi ha temps de fer-lo, seria suficient amb un vídeo, també de 3 minuts que mostrés alguna cosa molt singular de la tradició a què es pertany.
QUÈ CELEBREM
Aquest any celebrarem el naixement, la il·luminació i el paranirvana de Buda el diumenge 16 de juny, un dia abans del Saga Dawa de la tradició tibetana que és el 17 de juny. És la mateixa celebració que es fa pel Vesak, que les Nacions Unides han proclamat dia sagrat per a tots el budistes del món i que se celebra majorment en tots els països de tradició budista theravada. Com que se celebren els mateixos esdeveniments nosaltres proposem anomenar la nostra festa Vesak Saga Dawa.
De fet, cap tradició pot dir que les seves dates són més exactes que les d’altres tradicions. En la tradició zen, per exemple, el nirvana del Buda se celebra el 8 de desembre. En el calendari de tots els països les celebracions importants tenen més a veure amb les històries culturals pròpies que amb comprovacions exactes, impossibles de verificar, per altra banda. I és que no es tracta de fets contrastats sinó de declaracions de valor espiritual. En realitat, Buda neix cada dia en el cor d’aquells éssers que descobreixen o sobtadament, o a través d’una progressiva espiritualització, que el Buda està bategant en el seu cor, com acabat de néixer, i no ho sabien, i aquest nounat no és més que la nostra naturalesa primordial, la de tots, reconeguda o no, que anomenem Buda, Despert.
NOVA MODALITAT DE CELEBRACIÓ
Aquest any proposem una nova manera de fer la celebració. Estem adquirint consciència que som una gran comunitat budista, formada per diversos llinatges, tots basats en els mateixos principis proclamats per Buda ja fa moltíssims anys però que segueixen sent tan actuals com el primer dia, perquè la naturalesa humana no ha canviat gens. I tenim ganes de passar moltes hores junts, no tan sols un parell d’hores. Volem coneixe’ns, explicar-nos els uns als altres, compartir temps, compartir vida.
Amb aquesta perspectiva inaugurem una nova manera de fer aquesta celebració, consistent a fer que cada any un centre d’entre els membres de la CCEB es proposarà voluntàriament (confiem que així serà) per organitzar, dirigir i amenitzar el dia, omplint vuit hores d’activitats que tots compartirem, sempre en estreta i harmoniosa col·laboració amb la junta. D’aquesta manera cada centre podrà explicar-se, donar a conèixer els seus mètodes de treball, les seves pràctiques, els textos amb que s’alimenta la seva saviesa, i a la vegada motivar tots els participants a intercanviar experiències i coneixement.