Salta al contenuto principale
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Adreça (carrer i número)
Baixada del Monestir, 9
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes | Ajuntament de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Portes Obertes per veure el pessebre del Monestir de Pedralbes

A partir del dissabte 12 de desembre, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes organitza, fidel a la cita de Nadal, una nova mostra del pessebre a les procures del recinte, amb la col·laboració de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Enguany, el mateix dissabte 12 de desembre el monestir ofereix una jornada de portes obertes de 10h a 17h , on us convidem a gaudir del pessebre en família.

L’arribada del Nadal és sinònim de pessebre en la nostra cultura. A Catalunya, fer el pessebre té una llarga tradició històrica: nombroses associacions de pessebristes, entre elles l’Associació de Pessebristes de Barcelona, contribueixen any rere any a la continuïtat i a la preservació d’aquesta tradició cultural i festiva, i a fomentar que l’escola catalana sigui reconeguda com un centre on es treballa el pessebre popular i artístic, definit per unes produccions de gran creativitat i complexitat tècnica, amb bones dosis d’observació de la natura, de paciència i de concentració.

Aquesta llarga tradició, però, té un origen italià i la seva difusió es posa en relació amb el franciscanisme, atès que fou el mateix sant Francesc d’Assís qui el Nadal de 1223 va fer la primera representació d’un pessebre vivent en un bosc de Greccio (Úmbria). Aquesta experiència, i sobretot un text franciscà de finals del segle XIII adreçat a una monja clarissa, les Meditationes vitae Christi, on es relata la vida de Crist, proporcionen la iconografia de les escenes representades en el pessebre del monestir.

La mostra d’enguany se centra en la presentació de dos diorames de la vida de Jesús il·lustrats amb figures de l’escultora Montserrat Ribes, nascuda a Sabadell i resident a Castellar del Vallès. Les seves escultures omplen d’expressivitat i tendresa les dues escenes representades: la nativitat de Jesús i el descans en la fugida a Egipte. El muntatge dels diorames serà amb suro i molsa, amb construccions d'escaiola que recorden els ambients rurals de Catalunya.

Ateses les mesures de prevenció sanitàries, i amb un aforament més limitat, us recomanem fer la reserva de l’entrada del dissabte 12 a través del següent enllaç: https://entrades.eicub.net:8443/muslinkIII/venda/index.jsp?nom_cache=PED...