Salta al contenuto principale
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Universitat de les Illes Balears
Adreça (carrer i número)
Cra. de Valldemossa, km 7.5
Municipi
Palma
Nom de l'entitat organitzadora
Universitat de les Illes Balears
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Monj@s i frares a l'Edat Mitjana. Territori, Societat i Cultura

VIII Seminari d'Estudis Medievals.

Pla d’actuació del Servei d’Activitats Culturals per la COVID-19

Lloc: en línia

Places: 180 alumnes

Dates i horari: 19 i 26 de març de 2021. Dia 19, de les 9 a les 13 hores i de les 15.30 a les 18 hores. Dia 26, de les 9.30 a les 14 hores

Durada: 10 hores en línia

Destinataris: Estudiants universitaris i acadèmics. Obert al públic en general. +info

Preu: gratuït

Programa per descarregarImmagine rimossa.

Immagine rimossa.

Coordinació: Magdalena Cerdà i Inés Calderón. Grup de Recerca Estudis Medievals (GRESMED). Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts. UIB

Destinataris: Alumnes de Grau d’Història, d’Història de l’Art, de Llengua i Literatura Catalanes, alumnes del Màster de Llengua i Literatura Catalanes: Oralitat i Escriptura i del Màster de Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió, i alumnes del Doctorat en Història, Història de l’Art i Geografia; com també qualsevol persona de la comunitat universitària o extrauniversitària que estigui interessada en el tema.

Aquest curs s’inclou com activitat formativa específica del Doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia i com a activitat computable en les guies docents de les assignatures de grau següents: 20260 Art de l’Antiguitat Tardana (s. IV-X), 20261 Art Medieval I (1000-1250), 20711 Literatura Catalana Medieval, 20212 Història Medieval Universal de la Baixa Edat Mitjana

Introducció

Els monjos, les monges i els frares tingueren un pes rellevant al llarg de l’edat mitjana. En aquest seminari, s’analitzaran, des d’una perspectiva interdisciplinària, la implantació i el desenvolupament dels principals ordes monàstics i conventuals dels segles medievals, fent especial incidència en els territoris del Mediterrani occidental. Des de la perspectiva històrica, s’estudiarà el seu paper en l’organització de l’espai, la seva repercussió social i la vida quotidiana de les comunitats masculines i femenines. Des del vessant literari, s’analitzarà l’evolució de l’espiritualitat i la seva repercussió en la cultura a través de l’expansió del seu pensament. La implantació de nous models constructius i artístics, així com la conservació del seu patrimoni serà analitzada des de la perspectiva de la Història de l’Art. Els diversos enfocaments permetran aportar una visió heterogènia de la realitat monàstica i conventual durant l’edat mitjana.

Objectius

  • Analitzar l’impacte dels ordes eclesiàstics en l’organització de l’espai i el territori, així com en la gènesi i morfologia de la ciutat medieval.
  • Conèixer la repercussió cultural i espiritual de la implantació dels ordes religiosos en la Mediterrània occidental.
  • Estudiar la vida quotidiana de les comunitats monàstiques conventuals masculines i femenines a l’edat mitjana.
  • Analitzar el desenvolupament i la conservació del patrimoni monàstic i conventual medieval.

Programa

19 de març de 2021

9.15 h Obertura del curs

9.30 h Antoni Riera Melis (Universitat de Barcelona): «El consum de carn en les regles monàstiques medievals»

10.30 h Pausa

11 h Concepció Bauçà de Mirabò (Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez): «Expansió territorial i cultural de l'orde de Sant Bru a Mallorca durant la baixa edat mitjana»

12 h Maribel Ripoll (UIB): «”La raó per què nosaltres son principalment en orde es per contemplar, adorar e servir Déu”: les monges i els frares en la literatura de Ramon Llull»

Descans

15.30 h Magdalena de Quiroga: «Las familias conventuales. Establecimiento de redes femeninas. Mallorca, siglos XIV-XVI»

16.30 h Francesca Tugores (UIB): «La desaparició, tutela i restauració del patrimoni conventual medieval a l'edat contemporània (1836-1936)»

26 de març de 2021

9. 30 h Sylvain Demarthe (Universitat de Montpeller 3): «L'église de Saint-Antoine l'abbaye (France, Dauphiné -XIIIe-Xve siècle): architecture et décor sculpté»

10.30 h Antoni Ignasi Alomar «Un cas de reclusió femenina individual a la Seu de Mallorca al segle XVI»

11.30 h Pausa

12 h Mateu Riera (Universitat Autònoma de Barcelona): «Monjos i monestirs en petites illes i illots de la Mediterrània occidental dels segles IV a VIII dC».

13 h Gabriel Ensenyat (UIB): «De monja a beguina. El cas de sor Anna Maria de Puigdorfila (1531-1532)»

Metodologia: El curs es desenvoluparà a partir de diverses sessions teòriques i expositives amb suport audiovisual. En cada una de les exposicions, s’intercalaran aspectes més pràctics, com ara l’anàlisi i el comentari de textos i imatges.

Llengües vehiculars: Català, castellà i francès

Matrícula