Salta al contenuto principale
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Meet
Adreça (carrer i número)
Barcelona
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Museu Etnològic i de Cultures del Món - Oficina d'Afers Religiosos (Ajuntament de Barcelona)
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

El matrimoni, el sagrament de la unió, per Salvador Manich i Anna Vallès

«El matrimoni, el sagrament de la unió» (cristianisme catòlic) a càrrec de Salvador Manich i Anna Vallès, responsables de grups de diàleg prematrimonial del Centre de Preparació al Matrimoni de Barcelona.

Cicle “Rituals de pas: el cicle vital a les tradicions religioses”

El dimecres 28 d’octubre s’inicia un nou cicle d’activitats organitzat pel Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) i l’OAR. El cicle comptarà amb persones de diferents tradicions religioses que cada dimecres fins el 18 de novembre ens explicaran un ritual de pas de la seva confessió. L’islam, el judaisme, el cristianisme catòlic i el sikhisme en seran les tradicions religioses protagonistes. Aquestes sessions seran en línia i finalment el dimecres 25 de novembre es tancarà el cicle amb una visita presencial (en dos torns) al Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montcada.

“Rituals de pas: el cicle vital a les tradicions religioses” és un cicle de cinc sessions organitzat pel Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) i l’Oficina d’Afers Religiosos. El naixement, el pas a l’edat adulta, l’entrada a la comunitat, el matrimoni o la mort són canvis destacats en la vida de les persones que les diferents tradicions religioses sacralitzen o celebren. L’etnologia parla en aquest cas de “rituals de pas”. En aquest cicle participaran persones de diferents tradicions religioses presents a Barcelona, que ens explicaran com es conceben i viuen alguns d’aquests moments. En la darrera sessió, que serà presencial a la seu del carrer de Montcada del MUEC, s’explicarà el concepte de rituals de pas i, a través d’una selecció de peces de la magnífica col·lecció del museu, en veurem exemples d’arreu del món.

Amb aquesta activitat, l’OAR dona continuïtat a la col·laboració amb institucions culturals de la ciutat a través de cicles al voltant de temes que afecten transversalment diverses tradicions religioses. El mes de juliol va tenir lloc el cicle sobre “Figures femenines a les tradicions religioses” en col·laboració amb el Monestir de Pedralbes. En aquesta ocasió, la col·laboració és fa amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC). Es tracta d’un museu dedicat a l’etnologia o antropologia social. El MUEC consta de dues seus MUEC-Montjuïc i MUEC–Montcada i és la fusió del Museu Etnològic de Barcelona i el Museu de Cultures del Món. En conjunt, el MUEC custodia més de 80.000 peces procedents dels cinc continents, de les quals se n’exposa una petita part en exposicions estables diferents a cada una de les seus, que comparteixen la vocació de ser un museu social, obert i participatiu a partir del qual es pot conèixer la diversitat cultural humana i el seu estudi des de l’antropologia.

La seu del museu al carrer Montcada, dedicada a les Cultures del Món, mostra els objectes que ens apropen a la diversitat cultural, religiosa i artística de societats d’àmbits geogràfics molt diversos: Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania. La major part d’aquestes peces són dels segles XIX i XX però algunes tenen milers d’anys d’antiguitat. A través de la doble emoció del coneixement científic i alhora estètic, aquests objectes són el punt de partida per arribar a significats que interpel·len el visitant perquè interpreti el seu entorn social. El MUEC vol ser un espai de participació on la societat reflexioni sobre ella mateixa a partir del coneixement dels “altres” culturals. La religió és un dels aspectes de la vida social que més han estat estudiats des de l’antropologia sempre des d’una perspectiva transcultural, comparativa i sobre la base de dades empíriques. De fet, bona part dels objectes de la seu de Montcada del MUEC, tenen relació amb aspectes religiosos o rituals. L’OAR treballa per donar a conèixer la pluralitat de creences i espiritualitats que hi ha a la ciutat i té un coneixement profund de les diverses comunitats, entitats i conviccions que fan de Barcelona una ciutat rica i plural. Així, aquesta activitat ens permet connectar, doncs, la pluralitat religiosa de la Barcelona present amb les peces del MUEC-Montcada procedents d’arreu del món a través d’un tema transversal a moltes d’elles. Ens permetrà també entendre com l’antropologia social estudia i concep les religions a través del concepte de “rituals de pas”.

Ja que ambdues entitats treballen per donar a conèixer la societat barcelonina, una societat plural, rica i diversa, explicant el dia a dia de les persones que formen part de comunitats culturals, socials i religioses, el MUEC i l’OAR han unit esforços per oferir aquest cicle d’activitats format per 5 sessions (quatre sessions en línia i una presencial), que tindran lloc els dimecres del 28 d’octubre al 25 de novembre.

SESSIONS EN LÍNIA (45 minuts):

  • Dimecres 28 d’octubre, a les 18 hores «La recitació de l’adhân i el ritual de l’aqîqa al nounat» (islam) a càrrec d’Aminah Akram, estudiant d’educació infantil, activista musulmana, presidenta de Minhaj Diàleg (Minhaj ul’Quran Espanya), i secretària de CoopHalal.

  • Dimecres 4 de novembre, a les 18 hores «El bar mitsvà i el bat mitsvà, el pas d’infant a adult» (judaisme) a càrrec d’Igal Entenberg, responsable d’educació i joventut de la Comunitat Jueva Atid de Catalunya des de fa tres anys.

  • Dimecres 11 de novembre, a les 18 hores «El matrimoni, el sagrament de la unió» (cristianisme catòlic) a càrrec de Salvador Manich i Anna Vallès, responsables de grups de diàleg prematrimonial del Centre de Preparació al Matrimoni de Barcelona.

  • Dimecres 18 de novembre «Baisakhi o l’entrada a la comunitat khalsa, el compromís amb la fe» (sikhisme) a càrrec de Parminder Kaur, membre de la comunitat sikh de Barcelona i participant del Grup AUDIR Jove.

Per poder assistir a les activitats en línia, cal enviar un correu electrònic a oar@bcn.cat, facilitant el nom, els cognoms i el correu electrònic. Un cop feta la inscripció, el mateix dia de la sessió es facilitaran les instruccions i un enllaç a Hangouts Meet de Google per poder assistir-hi. La sessió és gratuïta i en directe. Es demana no realitzar enregistraments ni fotografies.

VISITES GUIADES (60 minuts, aforament limitat):

  • Dimecres 25 de novembre, a les 16.00 i les 17.30 hores “Cicles vitals i rituals de pas. Les etapes de la vida”. Visites guiades al Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montcada (carrer de Montcada, 12. Barcelona). A través d’una selecció de peces del museu, farem un recorregut transversal per Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, per conèixer rituals de diferents pobles i cultures. Des del naixement fins a la mort, totes les persones passem per diferents etapes al llarg de la vida i els rituals de pas donen significat a aquestes transicions vitals.

Per poder assistir a les visites guiades, cal fer la reserva i el pagament en línia al web del museu (2 euros) indicant la sessió a la qual es vol assistir: https://entrades.eicub.net:8443/muslinkIII/venda/index.jsp?lang=1&nom_cache=MCM&property=MCM

Per a més informació: reservesmeb@bcn.cat i 932 562 300.

Aquest cicle consta de cinc sessions independents. Cal inscripció prèvia per a cadascuna de les sessions a les quals es vol assistir.

Per a més informació consulteu el Programa del cicle.

Correu electrònic
oar@bcn.cat