La Catedral de Barcelona celebra els actes centrals d'aquest aniversari per donar a conèixer la rellevància històrica i cultural de l'efemèride. Ponència inicial a càrrec de la musicòloga Tess Knighton
La Catedral de Barcelona acollirà el proper divendres 29 de novembre els actes centrals amb motiu de la celebració dels 500 anys del XIX Capítol del Toisó d’Or. L’esdeveniment comptarà amb una ponència inicial a càrrec de la musicòloga Tess Knighton, a les 18.30 a l’Església de Sant Sever, que donarà pas a la interpretació musical de les Vespres de Sant Andreu, a càrrec de diferents intèrprets reconeguts, al cor a les 20h. A continuació tindrà lloc la presentació del llibre Bartolomé Ordóñez i l’obra renaixentista del cor de la Catedral de Barcelona a càrrec de l’autor, el Dr. Marià Carbonell Buades.
L’objectiu: donar a conèixer el Toisó d’Or
Enguany, la Catedral de Barcelona celebra el cinquè centenari d’aquest esdeveniment històric que va tenir lloc el març del 1519. Durant l’any s’han realitzat diversos actes amb l’objectiu de donar a conèixer, des del vessant històric i cultural, la rellevància d’aquest fet per a la ciutat comtal i per al temple. En aquesta ocasió, la convocatòria es fa coincidint amb la Solemnitat de Sant Andreu, ja que manté un lligam amb la història del mateix Orde de Cavalleria del Toisó d’Or. La doctora en Història de l’Art i Musicologia per la Universitat de Cambridge, Tess Knighton, explicarà durant la seva intervenció el significat i la importància de la solemnitat de Sant Andreu en la fundació de l’Orde, a partir de la ponència: Carles V i la música: Cerimònies reials a Barcelona 1519.
En la seva exposició, Knighton, professora d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), explicarà la importància de Sant Andreu en la creació de l’Orde de Cavalleria del Toisó d’Or i com es vivia la seva solemnitat durant l’època de Carles V.
Les vespres polifòniques de Sant Andreu
A continuació, a les 20h, tindrà lloc al cor de la Catedral la interpretació de les vespres polifòniques de Sant Andreu, amb obres de Melchor de Robledo, Bartomeu Cáceres, Josquin des Prez, Pierre de la Rue, Pedro de Escobar, Francisco de Peñalosa i Antonio de Cabezón. Suposen un treball de reconstrucció del cant pla i la polifonia que es van interpretar a la mateixa catedral el segle XVI. Les interpretaran el Cor Francesc Valls, el conjunt de música antiga La Caravaggia i l’organista Juan de la Rubia. Tot ells dirigits per Pere Lluís Biosca. L’entrada per accedir a la interpretació musical serà lliure, però amb aforament limitat.
Presentació del llibre Bartolomé Ordóñez i l’obra renaixentista del cor de la Catedral de Barcelona
En acabar el concert, el Dr. Marià Carbonell Buades (UAB), presentarà el llibre Bartolomé Ordóñez i l’obra renaixentista del cor de la Catedral de Barcelona, tercer número de la col·lecció In sede barcinonense. Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, una de les seves línies d’investigació és l’art i l’arquitectura del Renaixement a Catalunya. Els anys 2000 i 2001 va publicar dos treballs específics sobre la intervenció d’Ordóñez en el cor i en el rerecor de la catedral de Barcelona, amb incorporació de documentació inèdita que va permetre precisar-ne les vicissituds constructives. Ara ens dibuixa l’entorn intel·lectual vinculat a la Catedral que, en l’inici del segle XVI, permet que un personatge tant fascinant com Ordóñez introdueixi el Renaixement a casa nostra.
In sede barcinonense és una col·lecció, en format d’assaig divulgatiu, que aprofundeix en l’estudi del patrimoni conservat a la Catedral de Barcelona. La primera publicació es va presentar el mes de gener d’aquest 2019, l’obra La espada del Condestable Pedro de Portugal, i el mes de juny es va publicar El capítol del Toisó d’Or a la Catedral de Barcelona (1519). L’obra del Dr. Marià Carbonell sobre Ordóñez tanca aquest primer any de vida d’aquesta col·lecció.