Pasar al contenido principal
Autories
perdo-recurs-terapeutic-sanador

“El perdó és terapèutic? Com a societat contemplem que la gent pugui canviar? I, si és així, donem oportunitats perquè ho facin?”, són algunes de les qüestions que Antoni Boix, responsable del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa (SAER) del Parc Sanitari SJD, ha plantejat a la XIX edició de la Jornada del SAER celebrada a Sant Boi de Llobregat. 

Sota el títol ‘Perdó difícil, saludable compassió’, l’acte s'ha centrat en els matisos i les dificultats del perdó i l’abordatge dels processos de reconciliació, tant des d’un vessant individual com col·lectiu, així com des de les diferents perspectives que hi intervenen: la de la víctima, el victimari i la comunitat, la qual té un paper clau en el desenllaç. 

El perdó, viscut com un dret i no pas una obligació, constitueix una possibilitat de sanació en la persona ferida. Les persones perdonen quan, voluntàriament, abandonen el ressentiment i s’apropen a la persona que les ha ofès amb compassió, valor, generositat i amor moral. “L’objectiu del perdó no és produir cap canvi en l’ofensor, sinó en la víctima, per a la qual pot arribar a ser terapèutic”, explica Boix. Això es tradueix en el fet que perdonar pot guarir, mitjançant la reconstrucció de la imatge que tenim de nosaltres mateixos, que ha quedat malmesa, i fent un exercici d’autoafirmació generosa enfront del dany rebut i de la persona que l’ha causat.

La participació d’Olha Voronkova des d’Ucraïna, cofundadora de l’Associació Ucraïnesa de Logoteràpia i Anàlisi Existencial; Jorge Barudy, referent internacional en teràpia del trauma; i Jordi Palou-Loverdos, advocat assessor en justícia restaurativa de la síndica de greuges de Catalunya, han estat clau per trobar la resposta a aquestes qüestions, posar en comú els diferents punts de vista que entren dins d’un procés de reconciliació i entendre com arribar a perdonar en escenaris de guerra. Concretament, amb del testimoni de Voronkova, s'ha parlat de perdó en el marc del conflicte entre Ucraïna i Rússia; amb el de Barudy, fent referència a la dictadura de Pinochet i a les víctimes de violència, tortura i violació dels drets humans; i sobre la guerra civil i la dictadura franquista en el cas de Palou-Loverdos.

L’actuació d’El Ensamble TPB, companyia especialitzada en la tècnica participativa del Teatre Playback a Catalunya, que promou processos de coneixement i participació comunitària, ha posat el punt final a la jornada, amb la interpretació improvisada d’una obra teatral centrada en el perdó i les diferents qüestions sorgides al llarg de la jornada.

L'atenció espiritual i religiosa, acreditable dins de la formació continuada dels professionals sanitaris catalans

Les jornades professionals que, com és el cas d’aquesta, girin entorn de l’atenció espiritual i religiosa als centres sanitaris catalans ja podran ser acreditades pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS), i proporcionaran crèdits que s’inclouran dins del currículum formatiu dels professionals assistencials. “Aquest fet reflecteix la importància de la feina que fan diàriament tots els professionals d’aquest servei posant la mirada en les necessitats espirituals de la persona atesa en els moments complicats de la seva vida”, ha afirmat el doctor Sebastià J. Santaeugènia, director gerent del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, en el discurs d’inauguració de la jornada.

La primera jornada acreditada del SAER del Parc Sanitari SJD ha aplegat, el passat 7 de novembre, prop de 200 persones a l’auditori que la institució té  a Sant Boi de Llobregat, i més de 170 persones van seguir-la en línia.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.