Pasar al contenido principal
fundacio-edelvives-pelegrinatge-turquia
Fotografia: Fundació Edelvives.

FUNDACIÓ EDELVIVES De la mà de la Fundació Edelvives, del 9 al 17 de juliol, un grup de 22 pelegrins, docents de centres públics i concertats de diferents punts d'Espanya, han seguit les empremtes de Sant Pau en un viatge espiritual per Turquia que ha brindat formació del professorat. Aquest viatge s'ha emmarcat dins del projecte 'En Camino amb Fundació Edelvives' i el protagonista ha estat la figura de Sant Pau, el mestre i apòstol que va dominar dos mil·lennis de la història cristiana. A través del seu record ha guiat i impregnat el grup de docents en el seu pelegrinatge per terra turca, seguint les cartes i els llocs per on va passar i va crear les primeres comunitats cristianes.

La Ruta de Sant Pau ha seguit un itinerari històric que va marcar la missió evangelitzadora de Sant Pau a Anatòlia, actual Turquia. Han estat diversos dies en què els participants han visitat algunes de les ciutats on Sant Pau va dirigir algunes de les seves cartes, han conegut les esglésies a les quals es van dirigir les cartes de l'Apocalipsi, els llocs de la celebració dels 8 primers concilis ecumènics, la vida fecunda del monacat incipient. També han conegut la cultura hitita a través de les nombroses restes del món grecoromà, la cultura bizantina, tan pròpia del Pròxim Orient, i les cultures seljúcida i otomana, tot sentint en aquest viatge la presència dels Sants pares de l'Església.

El grup de professors han estat acompanyats per Fernando Donaire, que ha permès al grup celebrar la Santa Missa diàriament a llocs emblemàtics i plens de sentit, com en una església rupestre o a la casa de Maria. També han conegut la figura de Sant Pau amb les explicacions de Pere Fraile, que ens ha transmès la seva passió per la Paraula i per Sant Pau.

Pels professors ha estat una experiència amb diverses direccionalitats. Cap a l'interior de cadascú, on Sant Pau i els seus escrits marcaven el ritme, i cap a l'exterior coneixent la terra que va acollir el missatge de la Bona Nova, amb la seva gent, paisatges, contrastos, matisos, religió. "Una experiència que els ha ajudat a obrir la ment, el cor, l'esperit i també a aprendre, a conviure i entendre una altra cultura", han resumit el grup.

Per a professora de religió Maru Vernetta, “ha estat una experiència de trobada amb altres cultures i amb la nostra pròpia història de l'Església que ha revifat la meva fe i la meva esperança en les dificultats que vivim”. Durant la ruta, s'ha qüestionat com tenir cura de despertar en la fe els alumnes com a professora de religió i com acompanyar les famílies en despertar la fe dels seus fills i filles.

D'altra banda, el marista Moisès Alonso valora el viatge com “una setmana de pelegrinatge pels camins que va recórrer l'apòstol Pau en què s'entremesclen sentiments i sensacions molt diferents”. “Escoltar les paraules de comiat de Pau a Milet sabent que ja no tornaria a visitar aquelles comunitats i constatar la reacció dels seus oients que van prorrompre en llàgrimes, només ens poden fer deduir el gran amor mutu que existia entre Pau i aquells primers cristians”, ha expressat Alonso.

Per al capellà Fernando Donaire, el viatge ha estat un Peregrinar, en família: “el miracle de qualsevol relació humana és l'amor, el que som capaços de generar més enllà de les diferències i els desencontres, el que neix de manera espontània quan compartim la fe i l'objectiu”. 

Després de l'experiència, els organitzadors ja treballen en una nova proposta per a l'any vinent. Preveuen realitzar una ruta que començarà al Camí de Sant Jaume perquè els professors de religió i pelegrins trobin les eines d'acompanyament necessàries per compartir amb els seus alumnes el Camí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.