Pasar al contenido principal
catalonia-sacra-premsa
Fotografia: Catalonia Sacra.

Catalonia Sacra El festival únic per conèixer el Patrimoni Cultural de l’Església proposa, des del divendres 1 de març fins al 30 de novembre, més d'una trentena d'activitats en 22 comarques de Catalunya, 1 del País Valencià i s'estrena per primer cop al Principat d'Andorra. A més, en la seva dotzena edició, els campanars seran l'eix central de l'Agenda d'Activitats 2024 de Catalonia Sacra. Aquesta iniciativa excepcional a Europa que impulsen els deu bisbats amb seu a Catalunya s'ha presentat aquest dimecres als mitjans de comunicació. La presentació pública, oberta a tothom, es farà el mateix dimecres a les 18.30 h al CaixaForum Macaya en un acte que comptarà amb la participació José Tolentino Mendonça, prefecte del Dicasteri per la Cultura i l'Educació de la Cúria Romana.

Enguany s'ha escollit com a tema principal de la programació el món dels campanars i les campanes. La temàtica es va escollir després que el desembre de 2022 la UNESCO va inscriure el toc manual de campanes a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial. La programació proposa un viatge amb aturades als campanars de les esglésies romàniques de la Vall de Boí, de la Seu Vella de Lleida, de la basílica dels Sants Just i Pastor Barcelona o les Terres de l'Ebre amb el singular campanar de Poble Nou del Delta. Les visites permetran conèixer la diversitat d'estils arquitectònics, materials de construcció, relació amb la seva església, o les singularitats dels seus elements.

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, les esglésies que conformen la Xarxa Catalonia Sacra programaran més d'una vintena d'activitats extraordinàries

Més enllà dels campanars, la programació preparada pel 2024 continua mantenint la voluntat de valorar obres mestres del patrimoni, sovint desconegudes, que hi ha arreu del territori. Una selecció de ponents experts permetran conèixer detalls o històries dels grans referents del patrimoni d'arrel religiosa dels arquebisbats i bisbats de Catalunya.

En són exemples les conferències davant els retaules majors de la Geltrú, del Pont d'Armentera o el de Cabacés; les visites als temples parroquials com Santa Maria i Sant Josep de Badalona, Santa Maria de Caldes de Montbui, Sant Cristòfol de Beget o Sant Esteve de Canapost o l'oportunitat per conèixer altres elements patrimonials singulars com Santa Cova de Manresa, el cementiri modernista d'Olius. El festival permetrà conèixer també el Sagrat Cor de Vistabella, obra de Josep Maria Jujol, just acabat de restaurar o descobrir la petjada artística de l’escultor Domènec Fita a la ciutat de Vic.

La programació d'aquest any també inclou altres activitats com una jornada de formació que es farà a Manresa i centrada en el barroc català. En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, les esglésies que conformen la Xarxa Catalonia Sacra programaran més d'una vintena d'activitats extraordinàries. La Xarxa és una agrupació d'esglésies d'alt interès patrimonials que treballen de forma conjunta per millorar la gestió cultural i l'acollida turística.

Urgelia Sacra s'estrena al Principat d'Andorra

Catalonia Sacra és una iniciativa dels deu bisbats amb seu a Catalunya que enguany arriba per primer cop al Principat d'Andorra. En aquest país pirinenc, que forma part del bisbat d’Urgell, el projecte es desplegarà amb la denominació Urgelia Sacra.

La primera activitat serà una visita guiada al santuari de Meritxell. Una casuística similar passa al bisbat de Tortosa, on part del seu territori pertany al País Valencià: en aquest territori la iniciativa es desplega sota la denominació Dertosa Sacra, i enguany es farà una visita a l’església de Sant Joan d’Alcalà de Xivert.

Divulgar el patrimoni immaterial

A més de la visita a esglésies, catedrals o ermites, la programació inclou suggeriments de visita i participació en esdeveniments litúrgics caracteritzats per un marcat valor cultural immaterial.

Entre els suggeriments d’enguany, hi ha la 'Missa de Barcelona', una missa polifònica composta al voltant de 1360, la participada Processó de la Passió de Tortosa o el Retaule de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat que es podrà veure davant catedral -parròquia de Sant Llorenç, amb motiu dels 500 anys de la creació de la parròquia.

En la presentació davant dels mitjans de comunicació que s’ha fet aquest dimecres a la sala de premsa de l’arquebisbat de Barcelona hi han participat el director del Secretariat de Delegats de Patrimoni Cultural dels bisbats catalans, Josep Maria Riba; el coordinador de Catalonia Sacra, Dani Font i l'historiador de l'art, museòleg i comunicador, Damià Amorós, que ha format part del grup de treball que ha coordinat la programació d’enguany

La presència del Prefecte del Dicasteri per la Cultura i l'Educació de la Cúria Romana en l'acte públic d'aquesta tarda exemplifica la singularitat de Catalonia Sacra i el reconeixement al treball conjunt que l'Església catalana està fent en el camp del patrimoni cultural.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.