Pasar al contenido principal
Autories
Imatge de l'autor
Nom
institucio-teresiana-100-anys
Fotografia: Covadonga, on Pedro Poveda va idear i va iniciar la Institució Teresiana que va rebre l'aprovació pontifícia en 1924 |Institució Teresiana.

ANNA GUIMERÀ —CR “La celebració de 100 anys de l’aprovació pontifícia de la Institució Teresiana és una oportunitat de poder narrar la nostra experiència viscuda”, explica la presidenta de les Associacions col·laboradores de la Institució Teresiana (ACIT) Llevant Nord, Carolina Ramírez. I és que el dijous 11 de gener se celebrarà una eucaristia a la Basílica de la Mercè com a acte inaugural del centenari de l’aprovació pontifícia. L’eucaristia, que començarà a les 19 h, serà presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías.

La Institució Teresiana és una associació Internacional de laics, dones i homes, fundada pel sacerdot i pedagog Sant Pedro Poveda l’any 1911 a Covadonga. Des de la institució defineixen la seva finalitat com a “la contribució a la promoció humana i social a través de la mediació cultural i educativa”.

La celebració del centenari de l’aprovació pontifícia de la Institució Teresiana constarà de dos actes. Un d’ells serà l’eucaristia del dijous 11 de gener, i l’altre serà el dia 21 d’abril. Serà un acte de caràcter socioeducatiu a l’escola Arrels de Barcelona, al barri el Congrés. Hi participaran totes les entitats de la Fundació Viarany (Centre Obert Eixample, InteRed, Convivim, Centre Passatge) i l’escola Arrels. La delegada de la Institució Teresiana per a l'Associació Primària per Aragó, Balears i Catalunya; Pilar Sánchez, relata l’acte com a un espai on es “donarà a conèixer el nostre carisma a través de les diverses activitats que hi realitzem”.

“Celebrar aquest centenari és punt d’arribada i punt de partida”

Des de la Institució celebren aquests 100 anys: “És un motiu molt gran d’agraïment per totes les persones que han tingut la voluntat de respondre a una vocació i missió al llarg d’aquests cent any”. A més, reiteren que aquesta gent ha tingut la fidelitat a un carisma rebut i han posat al servei de la societat i de l’església, poble de Déu.

Per una altra banda, també és un dels motius que crida a mirar de nou els orígens per la necessitat que tenim sempre de conversió com a seguidores del Crist, a la necessitat de canvi per a una millor l’adequació als temps actuals i a les seves crides.

Ramírez creu que “és una oportunitat de poder narrar la nostra experiència viscuda i que pot obrir camins a d’altres, i ajudar a ser companys de camí en aquest món del diàleg entre la fe i la ciència”. La institució són molt conscients de trobar en l’educació i la cultura les claus més adients per la “transformació de qualsevol societat”. “Celebrar aquest centenari és punt d’arribada i punt de partida per la nostra institució, i no estem sols”, comenten des de la institució.

Els orígens de la institució

La Institució Teresiana, evolució de la Institució Catòlica d'Ensenyament, va ser la intuïció primordial de Pedro Poveda. Ell va tenir cura especialment de la formació dels qui havien de formar a d'altres. L'any 1919 al carrer Ample de Barcelona es posa en marxa oficialment el primer projecte de la Institució Teresiana a Catalunya.

Una Acadèmia femenina singular que era al mateix temps internat i que concretava una proposta pedagògica innovadora segell de la Institució. La Institució, fundada pel sacerdot originari de Linares, Pedro Poveda, és avui una Associació Internacional de Laics integrada per homes i dones que tiren endavant la proposta de Poveda en quatre continents.

“En resum: evangelització, educació i acció social constitueixen els eixos dels nostres programes i orienten la nostra vida”

La delegada de la Institució Teresiana per a l'Associació Primària per Aragó, Balears i Catalunya, comenta que l’associació “està constituïda per dues associacions de fidels amb una única missió i diversitat de compromisos”. Sánchez diu que com a ciutadans laics expliquen que procuren estar atents a les necessitats dels temps amb una actitud crítica, activa i participativa. I a més, relata que “com a creients, sempre estem cridats a fer-ho des de la persona de Jesús”.

Per a la Institució Teresiana, Jesús és “el nostre referent, allà on treballem, a la nostra llar, la nostra parròquia o altres associacions a les quals pertanyem”. “En resum: evangelització, educació i acció social constitueixen els eixos dels nostres programes i orienten la nostra vida”, aclareix la presidenta d’ACIT Llevant Nord.

Actualment, està present a 30 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica, i actualment està formada per 2.743 membres. A Catalunya tenen presència a Barcelona, on compten amb l'escola Arrels, situada al barri del Congrés de Barcelona, el moviment de joves Acit Jove, el Centre Passatge, la Fundació Viarany amb diversos projectes, i la ONG InteRed.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.