Arquebisbat de Barcelona El nombre total de declaracions a favor de l’Església catòlica és de 7.631.143, fet que suposa un augment de 209.218 respecte de la Renda de l’any 2022. Aquesta dada confirma que el nombre de declaracions no només s’ha mantingut, sinó que s’han obtingut assignacions procedents de nous declarants. Gràcies a aquests declarants, l’import total assignat a favor de l’Església és de 358.793.580 euros. Si es compara aquesta quantitat amb la liquidació provisional de l’any anterior, la quantitat ha augmentat en 38 milions d’euros, fet que suposa un augment de l’11,9% davant el 8,5% de l’any anterior.
Pel que fa al percentatge de persones que marquen la casella de la X, segons les dades facilitades per la Secretaria d’Estat d’Hisenda, el percentatge total de persones que no marquen cap de les X de Fins Socials o de l’Església catòlica ha pujat 6 dècimes amb relació a l’any anterior: del 36,28% al 36,92%, cosa que que ha suposat que el percentatge d’assignants de la X de l’Església amb relació al total de declarants hagi baixat un 3%.
Declaracions i percentatge d’assignació per comunitats
En relació amb l’import assignat, s’ha produït un increment de la quantitat recaptada a totes les comunitats autònomes. En termes absoluts, els majors augments en euros assignats es produeixen a Catalunya, a més de a Madrid, Andalusia i el País Valencià. A més, 10 comunitats se situen per sobre de la mitjana en percentatge d’assignants.
Finançament de les diòcesis
L’assignació tributària suposa, com a mitjana, el 22% del finançament de les diòcesis. Això significa una progressiva millora de la seva capacitat de finançament propi per altres vies al marge de la declaració de la renda (augment de les col·lectes pròpies, treball de les oficines de sosteniment a les diòcesis, etc.).
Un finançament que ha fet possible que aquest any les diòcesis espanyoles hagin augmentat un 17% els diners destinats a la tasca pastoral i assistencial de l’Església.