Pasar al contenido principal
Autories
Santa Cecília
Il·lustració de Santa Cecília per Simon Vouet | Wikipedia

CR La música és un llenguatge universal. Un músic que parli portuguès s'asseurà al costat d'un japonès i podran tocar junts sense necessitat de parlar. I és que és ben sabut que la passió per aquesta branca de l'art no necessita compartir el mateix llenguatge verbal. La música es fa entendre sense necessitat de paraules. El 22 de novembre és el dia que es lloa aquesta disciplina perquè és el dia de Santa Cecília, la patrona dels músics i dels poetes.

Encara que és una de les santes més conegudes, la seva història està envoltada de llegenda. Diverses fonts expliquen que Cecília era una jove d'una família noble cristiana del barri de Trastevere de Roma que va ser casada en contra de la seva voluntat amb un jove anomenat Valeriano (el nom canvia segons la font). Ella, que era molt devota, havia ofert la seva virginitat a Déu i li va dir al seu marit que si la tocava com si fos la seva dona, és a dir, mantenien relacions sexuals, l'àngel que la cuidava s'enfadaria amb ell. Però si respectava la seva virginitat, l'àngel també el guardaria a ell.

El marit li va demanar veure a aquest àngel. Cecília li va dir que si creia en Déu i es batejava, aconseguiria veure l'àngel. I així ho va fer Valeriano. El jove va anar a buscar al papa Urbano, qui el va ensenyar la fe i el va batejar. La llegenda indica que en tornar amb Cecília, el jove romà va veure un àngel al costat de la seva dona.

La seva relació amb la música

Com que l'inici de la llegenda de santa Cecília no està ben documentat, costa dir quan se la va començar a vincular amb la música. Segons el relat més conegut, el dia del casament, Cecília estava trista per no poder consagrar la seva vida a Jesucrist i va demanar-li pau i fortalesa a Déu. Cal recordar que la santa va ser casada en contra de la seva voluntat. La llegenda continua i explica que mentre els músics tocaven en la cerimònia, ella "cantava a Déu en el seu cor".

Mil anys més tard, el papa Gregori XIII la va nomenar patrona de la música per "haver demostrat una atracció irresistible cap als acords melòdics dels instruments" i perquè arran del seu "esperit apassionat per aquest art s'havia convertit en símbol de la música". Cecília està enterrada en les catacumbes de Sant Calixt de Roma al costat de diversos Papes.

En l'actualitat la santa ha esdevingut un símbol de l'amor per la música. El 22 de novembre se celebra com el dia internacional de la música i milers d'entitats, escoles i associacions aprofiten la jornada per apreciar i difondre la música. A Barcelona, el Museu de la Música obre les portes per celebrar Santa Cecília.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.