Pasar al contenido principal
Autories
plaques-solars-prat-5
Fotografia: Gemma Sánchez Bonel (ACN).
Galeria d'imatges

ACN Les parròquies del Prat de Llobregat han instal·lat plaques solars a les cobertes de les esglésies per incorporar-se a Energia el Prat, la nova empresa energètica local. Els temples de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè s’autosubministraran amb l’energia solar generada i, al mateix temps, cediran l’excedent a la nova companyia recentment creada al municipi per proveir equipaments municipals, veïns i comerços. La instal·lació va a càrrec de l’Ajuntament, mentre les parròquies cedeixen les cobertes i reben a canvi una compensació. Les esglésies se sumen a les 20 cobertes d’edificis del Prat on ja s’han instal·lat plaques solars per posar en marxa l’energètica local, que el consistori preveu que començarà a operar a principis de l’any que ve.

Aquesta setmana s’està enllestint la instal·lació de les plaques a l’església de Sant Pere i Sant Pau, on s’ha començat a cobrir la part superior i pròximament es treballarà als sostres laterals. Tenint en compte la inclinació d’aquests laterals, s’hi col·locaran plaques flexibles d’última generació, segons ha detallat aquest dimarts el rector de la parròquia, Josep Torrente. Les plaques d’aquesta església s’estima que podran abastir 140 clients. A l’església de la Mercè, la instal·lació es va completar fa pocs mesos.

“La principal motivació per les plaques solars és poder parlar d'ecologia integral”

La previsió és que l’energia generada des dels dos temples es distribueixi amb la nova empresa energètica local, que el govern pratenc calcula que funcionarà a partir del primer trimestre del 2024. El consistori ha recordat que Energia el Prat està formada pel mateix Ajuntament, una associació ciutadana d’usuaris, ciutadans individuals, empreses locals, la Cooperativa Obrera de Viviendas i Fundesplai.

El rector ha apuntat que des de les parròquies feia quasi vuit anys que estudiaven la possibilitat d’instal·lar plaques solars. Arran de traslladar l’interès a l’Ajuntament, van arribar a una entesa per incorporar-se a la comunitat energètica local. El rector ha destacat que la principal motivació d’adherir-se a Energia el Prat és “poder parlar d’ecologia integral”. “No només volem tenir cura del medi natural, sinó sobretot de les persones més febles que no poden assumir la instal·lació de plaques, però volen consumir energia verda”, ha afegit.

La comunitat energètica local del Prat es proveeix de plaques solars instal·lades a una vintena d’edificis com les dues parròquies

Al seu torn, l’alcalde Lluís Mijoler ha detallat que la instal·lació de les plaques a les cobertes de les esglésies l’assumeix l’Ajuntament amb finançament europeu, en el marc d’un conveni de cessió signat amb les parròquies. A canvi, les esglésies rebran una compensació, una part en electricitat i una altra en diners per cobrir el consum propi dels temples.

A banda de les dues esglésies, la comunitat energètica local es proveeix de plaques solars instal·lades a una vintena d’edificis. Entre altres, hi ha escoles, centres esportius, centres cívics, edificis municipals i la Granja Avícola Torres. Mijoler ha dit que la intenció és ampliar aquest parc amb la implicació de les empreses dels polígons industrials.

“Els dissabtes i diumenges aquestes companyies poden generar energia que es desaprofita o que, si es vengués, aniria a les distribuïdores i no se’n podria garantir a un consum comunitari”, ha destacat l’alcalde, que ha instat les empreses a ser partícips de la companyia local impulsada recentment a la ciutat “perquè l’accés a l’energia verda sigui just per a tothom”.

Més de 500 persones beneficiàries

Amb les 22 cobertes confirmades actualment dins el projecte, s’estima que Energia el Prat generarà 1.225 kW, una potència que permetrà abastir uns 500 clients, entre famílies i comerços, segons ha detallat l’Ajuntament. D’inici, els abonats podran abastir-se d’energia en horari solar, mentre la resta del dia hauran de rebre el subministrament d’altres operadores fins que la companyia local no disposi de bateries.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.