Pasar al contenido principal
Autories
mev-montserrat-millenari-montserrat
Fotografia: Abadia de Montserrat.

ABADIA DE MONTSERRAT El Museu Episcopal de Vic (MEV) i la Fundació Privada Abadia de Montserrat 2025 han signat un conveni de col·laboració per mitjà del qual es comprometen a realitzar projectes comuns en el marc del Mil·lenari del Monestir. El principal objecte d’aquest conveni és regular la prestació dels serveis de comissariat de les exposicions arran del mil·lenari al Museu de Montserrat i al Palau Robert de Barcelona. El conveni ha estat signat l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i el bisbe de Vic i president de la junta del MEV, Romà Casanova.

El conservador del MEV, Marc Sureda, s’encarregarà de donar contingut a la mostra temporal que es podrà veure al Museu de Montserrat i del Palau Robert de Barcelona; ambdues tenen prevista la inauguració el mes de setembre de 2024. Les tasques de comissariat d’ambdues exposicions, es determinaran i duran a terme d’acord amb les direccions de les dues sales, segons el calendari que s'estableixi de mutu acord entre el comissari i les esmentades direccions, a coneixement de la direcció del MEV.

El conveni signat per la Fundació Privada Abadia de Montserrat 2025 i el MEV preveu que les dues institucions analitzin col·laboracions possibles, a partir d’aquelles propostes de valor que cadascuna disposa i que considera que poden ser objecte de col·laboracions o projectes comuns en el futur. Aquest acord és, sens dubte, una oportunitat de coneixement mutu per plantejar altres col·laboracions futures.

“La col·laboració del MEV amb el monestir de Montserrat és un punt de partida per a col·laboracions futures”

Arran de la signatura del conveni, el director del MEV, Oriol Picas, ha declarat que “l’esforç del MEV de constituir una de les millors col·leccions catalanes d’art romànic i gòtic, d’estudiar-la amb tota la seva amplitud i de difondre-la a públics amplis i diversos, ha donat com a fruit ser un referent en art i cultura medieval”. Des del MEV, han destacat la feina de l'equip professional d'expertes i els seus “grans coneixements més enllà del museu”.

Picas ha afegit que aquesta “és una funció que hem de fer com a museu reconegut com d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya”. A més, el director del MEV ha valorat que la col·laboració amb el monestir de Montserrat és un punt de partida per a col·laboracions futures.

Dues exposicions: Museu de Montserrat i Palau Robert de Barcelona

Marc Sureda ha detallat que el comissariat d'ambdues exposicions “consisteix a posar a disposició del públic, una sèrie de continguts mitjançant l'activitat intel·lectual de diversos dels seus monjos”. El conservador del MEV ha explicat com seran aquestes exposicions: “En el Museu de Montserrat es tractarà d'explicar la història de l'indret a partir d'obres d'art destacades, conservades tant al mateix Museu com en altres llocs del monestir que no es visiten habitualment”.

Pel que fa al Palau Robert, en l'exposició co-comissariada juntament amb Sergi Martín, Sureda ha afegit que “es tractarà de comunicar la realitat passada i present de Montserrat com a muntanya, monestir, Santuari i lloc de referència de Catalunya a través dels llenguatges tecnològics més actuals”.

Per la seva banda, el prior del Monestir de Montserrat i director de la Fundació Privada Abadia de Montserrat 2025, Bernat Juliol, ha assegurat que, “per a Montserrat, la signatura d’aquest conveni amb el MEV representa una aliança amb una de les institucions culturals més destacades del nostre país”. “A més, el bon coneixement que el Dr. Marc Sureda té de Montserrat ens garanteix un relat fidel i actual”, ha afegit.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.