Pasar al contenido principal
sant joan de deu
Nova planta de maternitat a l'Hospital Sant Joan de Déu | SJD

SJD BARCELONA L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha posat en funcionament la nova planta de maternitat al sisè pis de l'àrea d'hospitalització, un espai orientat a pacients de ginecologia, dones que han estat intervingudes per patologia ginecològica, i obstetrícia.

Es tracta d'un espai diàfan decorat amb tons càlids i mobiliari de fusta, que té com a objectiu aconseguir que les pacients i les seves famílies se sentin en un entorn el més còmode, casolà i acollidor possible. Disposa de 16 habitacions individuals, dues de les quals adaptades per a persones amb mobilitat reduïda.

Les estances tenen temperatura i llum regulables, millores en la comoditat de la persona acompanyant, butaca i sofà escollits per a facilitar la lactància materna i un bany ampliat amb dutxes segures i accessibles. La pacient i la persona acompanyant tindran més espai per emmagatzemar les seves pertinences, grans finestres i la proximitat de les sales de joc del nucli de comunicacions, on es poden distreure els germans grans.

Els nous sistemes permeten un control de l'activitat fetal i hemodinàmica durant els parts

S'ha millorat l'aïllament acústic de les habitacions i el passadís, un fet de gran importància per afavorir el descans de les dones. A més, alguns elements poden guardar-se per disposar d'un espai neutre quan sigui necessari: en cas que la pacient sigui de ginecologia o si està travessant una situació de pèrdua.

Els canvis s'han portat a terme després del treball conjunt entre els equips d'infraestructures, experiència del pacient, processos i les professionals de l'Àrea de la Dona.

Millores en el monitoratge

El nou espai suposa una millora en el monitoratge. Això és possible gràcies a una sala d'exploració dotada d'un ecògraf a la mateixa planta que permet controls ginecològics o gestacionals abans de les intervencions o els parts i també després.

Els nous sistemes permeten un control de l'activitat fetal i hemodinàmica durant el procés i, en el cas dels nadons que tenen algun problema durant les hores posteriors al naixement, fan possible seguiment continuat. En total, hi ha sis habitacions que permeten un monitoratge permanent i també s'ha millorat el sistema d'avisos.

A l'àrea de treball d'infermeria, que ara és un espai polivalent distribuït en diverses zones, l'equip disposa de pantalles que integren tota la informació del monitoratge, així com d'un mapa del dolor de la planta, l'objectiu del qual és controlar millor el dolor de les pacients ingressades.

Annex a la zona de treball s'ha instal·lat un niu amb aspiració d'oxigen i zona de canviador on es pot atendre i observar els nadons que ho requereixen.

L'equip d'infraestructures ha treballat en disseny de la planta després de visitar altres centres per avaluar possibles millores. També s'ha treballat amb l'equip d'arquitectura, interiorisme i disseny i s'ha coordinat amb l'àrea de logística, neteja, manteniment i l'equip d'experiència del pacient i processos.

Per la seva banda, aquests equips també han treballat en la definició de les especificacions i els requisits del nou espai segons les necessitats de les persones usuàries i també per automatitzar algunes tasques, la qual cosa permet destinar més temps a les persones ingressades.

Durant el procés d'anàlisi per millorar l'espai s'han entrevistat 12 professionals, entre els quals neonatòlegs, obstetres, infermeres, llevadores o consultores de lactància, entre d'altres; també 16 pacients i acompanyants, tant d'obstetrícia com de ginecologia, i s'han fet 10 dinàmiques i observacions amb els professionals.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.