Pasar al contenido principal
caixaforum
L’exposició La imatge humana. Art, identitats i simbolisme es podrà visitar fins al 22 d’octubre de 2023 a CaixaForum Barcelona
Galeria d'imatges

FUNDACIÓ LA CAIXA La concepció de l'ésser humà ha variat amb el pas del temps. Perseguint aquesta idea i per veure l'evolució del concepte, la Fundació la Caixa i el British Museum presenten l’exposició La imatge humana. Art, identitats i simbolisme. En aquesta, s'explora la representació de l’ésser humà al llarg de la història de l’art a través de diferents cultures i èpoques fins a l’actualitat.

A través de més de 150 obres marcadament diverses i heterogènies,com ara escultures, pintures, filmacions, dibuixos, numismàtica, fotografia, videoinstal·lacions i objectes. Es tracta d’una mostra col·lectiva d'obres d’art i objectes dels amplis fons del British Museum, acompanyats d’una selecció de vuit obres contemporànies que pertanyen a la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, com també un oli de gran format del Museo del Prado, una instal·lació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i una instal·lació interactiva de l’artista digital Rafael Lozano-Hemmer, que permet reforçar els vincles entre el públic i els continguts de l’exposició, prestada per l’artista i la Galeria Max Estrella.

Aquesta exposició explora obres sobre l’ésser humà creades a tot el món al llarg de diferents períodes històrics. Moltes són representacions arquetípiques i imbuïdes d’un complex simbolisme; d’altres, lliures de tota associació metafòrica, estan concebudes com a descripcions realistes de la figura humana tal com l’observa l’artista.

les representacions del cos que responen al desig primordial de definir i explicar el lloc que ocupem al món

Són representacions del cos que responen al desig primordial de definir i explicar el lloc que ocupem al món. Encarnen els nostres coneixements sobre la vida, i són models de qui creiem ser i del que aspirem a ser. Tot i la sorprenent varietat que presenten pel que fa a l’estètica i la finalitat, les figuracions que recull l’exposició encarnen idees i conceptes comuns a totes les societats i pobles. Així, el recorregut es divideix en cinc àmbits temàtics, precedits d’una introducció, que defugen qualsevol cronologia i que serviran per explorar la imatge humana: Bellesa ideal, Retrats, El cos diví, El cos polític i La transformació corporal.

Un recorregut divers

D’aquesta manera, l’exposició inclou un eclèctic ventall de cultures, pobles, idees i pràctiques artístiques del passat i del present que ens permeten apropar-nos a diferents formes de plasmar la identitat a través de tècniques diverses: des de l’estilització més profunda fins a l’hiperrealisme.

Amb un enfocament atractiu, fresc i accessible, promou, a més del gaudi estètic, la reflexió i la comparació, i convida el públic a extreure les seves pròpies conclusions. El fet de tractar un tema tan universal i proper, com som nosaltres mateixos, representa una gran oportunitat per creuar fronteres i generar un diàleg en cada un dels cinc àmbits de l’exposició.

Obres icòniques de civilitzacions antigues es juxtaposen a altres obres d’art contemporani, cosa que permet generar comparacions transculturals. Entre els artistes, hi figuren noms com Henri Matisse, Goya, Manet, Madrazo, Tàpies, Albrecht Dürer, Christopher Williams, Vanessa Beercroft, Tom Wesselmann i, com a novetat a CaixaForum Barcelona, Genevieve Cadieux.

Amb un enfocament atractiu, fresc i accessible, 'La imatge humana' arriba a CaixaForum Barcelona per promoure la reflexió i per convidar el públic a abordar temes vigents, com l’ideal de bellesa, la divinitat o el poder.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.