Pasar al contenido principal
Autories
Imatge de l'autor
Pepe Chisvert davant la mare de déu de canòlich

Glòria Barrete –CR/Andorra Travessem la frontera camí d’Andorra i fem parada al supermercat Sant Eloi. Un gran domàs de la Mare de Déu de Canòlich penja a la porta automàtica. I així en nombrosos balcons i comerços de tot Sant Julià de Lòria. Arribem a la rectoria i ens rep el seu rector, Pepe Chisvert. Ràpidament ens omple una bossa plena d’objectes commemoratius de la celebració. Estan de festa, celebren aquest mes de maig els 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich.

L’aplec de Canòlich, el santuari situat a 1635 metres d'altitud, sempre ha estat marcat al calendari per a tots els lauredians, malgrat que va més enllà de les fronteres andorranes, arribant la devoció fins a la Cerdanya, a l’Alt Urgell i a la part francesa, per “ser una cruïlla de camins”, recorda Chisvert. Se celebra el darrer dissabte del mes de maig, i ha esdevingut, reconeix, "un dia marcat també al cor de moltes famílies" .

Antigament, un membre de cada casa havia de pujar obligatòriament a Canòlich, “i qui no ho feia rebia una sanció del Comú”, recorda el rector de Sant Julià de Lòria. Amb els anys, l’aplec s'ha transformat en un dia de convivència, en un espai d’espiritualitat, en un espai de retrobament, “per fer una aturada en el camí de la vida i agafar impuls per continuar endavant”.

Enguany celebren 800 anys de la troballa de la Mare de Déu. Una troballa que porta associada una llegenda que en Pepe Chisvert ens explica pedagògicament davant la imatge a la seva Parròquia. Al costat de la imatge s'hi troba la butlla papal emmarcada, "perquè tothom pugui entendre què significa una setmana Jubilar", recorda Chisvert.

El papa Francesc amb motiu dels vuit segles de la troballa els hi ha fet dos regals significatius a Sant Julià de Lòria. Un primer, tenir una setmana jubilar, del 20 al 27 de maig, “perquè tothom qui vulgui pujar a Canòlich pugui guanyar el Jubileu”. El segon regal, una audiència privada amb el Papa el 31 de maig. “70 pelegrins li portarem una talla massissa policromada de la Mare de Déu de Canòlich al Papa”, explica Chisvert.

Una festa de commemoració, afirma Chisvert, que va més enllà i que no és sols per a creients sinó també per a no-creients. “Canòlich és una experiència de vida”. Una imatge estimada i venerada que ha omplert tot el mes de maig d’esdeveniments al voltant dels 800 anys. El van iniciar amb la presentació del llibre de la ninotaire Pilarin Bayés, però ha comptat també amb un quadre de la Margarida Cepeda, una missa amb l’arquebisbe i copríncep, Joan-Enric Vives, i amb tot un seguit d’activitats esportives, culturals, i moltes visites al santuari de Canòlich.

Un espai d’espiritualitat, reconeix Chisvert, “per fer una pausa a la vida i dir al Senyor: soc aquí, fes-me un instrument a les teves mans”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.