Pasar al contenido principal
gatzara-00-2023
Fotografia: Jornades Gatzara.

Fundació Bayt al-Thaqafa Més de 200 persones han participat en les III Jornades Gatzara, una iniciativa impulsada per la Fundació Bayt al-Thaqafa i organitzada en xarxa amb més de 20 entitats, equipaments i projectes culturals de Barcelona. Des de dilluns 24 i fins al divendres 28 d’abril, la ciutadania ha gaudit de diverses activitats per promoure la sensibilització i reflexió sobre la interculturalitat arabocatalana i seguir treballant per la diversitat i la cohesió social.

“La cocreació en xarxa entre entitats i persones expertes ha fet possible evolucionar cap a unes jornades més diverses, i que més persones se sentin interpel·lades”, Soraya Ares, directora de la Fundació Bayt al-Thaqafa. L’objectiu és seguir caminant cap a una major representativitat i més transversal, heterogènia i intercultural, tal com s’entén la societat actual. Al llarg d’aquest procés, s’han enfortit aliances entre entitats compromeses amb la interculturalitat i s’han obert noves vies de col·laboració.

Durant l’acte inaugural que ha obert les Jornades Gatzara, Ares també ha recordat la figura de Teresa Losada, fundadora de l’entitat i el seu llegat: “Sobre el 1974, Losada va començar a parlar de conceptes que avui estan plenament assentats com la interculturalitat de totes les societats, l'acollida sense pèrdua d'identitat, el posar en valor les diferents tradicions culturals i la trobada com a eix vertebrador de les relacions socials”.

“No parlem de deutes puntuals en el llegat àrab de la ciència, parlem de coneixement imprescindible”

En l’acte inaugural, el 24 d'abril a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), s'ha generat un espai sobre el llegat àrab en la ciència i la pèrdua de reconeixement en la seva transmissió fins avui dia. S'ha presentat el marc teòric Les tradicions científiques en context islamicat: assimilació, desenvolupament i difusió de Theo Loinaz, professor associat a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona i investigador d’història de la ciència islàmica, i l'ha seguit una taula rodona. “Sense el sistema decimal és impensable desenvolupar les matemàtiques. Sense l’àlgebra no hi ha ciència. No parlem de deutes puntuals, parlem de coneixement imprescindible”, ha explicat Loinaz sobre aquest llegat.

Durant la resta de la setmana, les III Jornades Gatzara han escampat la interculturalitat arabocatalana a través d’activitats molt diverses. A l’Església de Sant Pau del Camp s'ha reflexionat sobre el misticisme sufí i la vinculació amb l’oració. A l'ESCI-UPF, el jovent de l’Associació d’estudiants musulmans (AEM) i de l’Associació d’estudiants universitaris musulmans de la UAB (UMUAM), han generat un debat sobre com transformar l’entorn educatiu i laboral en la gestió de la diversitat.

Receptes, poemaris i sortejos

Dijous, la Nau Bostik ha estat l’escenari per a un recital de poesia sobre l’experiència de migrar a càrrec de la poetessa i tècnica del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós de Barcelona Fátima Saheb. També, s'ha organitzat la ponència a càrrec del poeta i periodista Mohamad Bitari sobre l’impacte de les traduccions literàries orientalistes.

A La Bonne, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, s'han compartit sabers i receptes elaborades per un grup de dones de la Fundació Bayt al-Thaqafa i del Casal Pou de la Figuera, tot remarcant el coneixement i el rol de les dones en els espais de cures i salut al llarg de la història i en l’actualitat.

Les Jornades Gatzara han comptat, un any més, amb la col·laboració de l’escriptor i periodista Màrius Serra, qui ha compartit Enigmàrius a les xarxes socials entorn de paraules d’origen àrab com festuc, sucre, alcavota o safrà. Entre les persones participants, s’han sortejat dos àpats al restaurant Repartidor impulsat per la Fundació El Llindar, una iniciativa d’inserció laboral per a jovent en situació de vulnerabilitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.