Pasar al contenido principal
memorial-joan-gomis-2022
Fotografia: Memorial Joan Gomis.

Memorial Joan Gomis La XVII edició del Memorial Joan Gomis ha premiat la defensa dels drets humans i la lluita pel sensellarisme. El jurat ha reconegut el reportatge Dones sense llar, històries de supervivència, de la periodista Claudia Frontino. En la modalitat de trajectòria s'ha premiat la Revista 5W. L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el 24 de novembre.

El reportatge Dones sense llar, històries de supervivència profunditza i fa visibles les diverses realitats que viuen les dones afectades pels diferents tipus de sensellarisme i les dificultats i abusos que troben diàriament. El Memorial ha destacat la profunditat de l’article i la visibilitat de les diverses realitats que viuen les dones afectades pels diferents tipus de sensellarisme.

El jurat subratlla que les dones continuen patint una gran discriminació i desigualtat a escala mundial respecte als homes, quelcom evident també en la feminització de la pobresa. El reportatge explica les crues realitats que pateixen les dones que viuen al carrer: violència directa, abusos, manca de drets laborals i d’oportunitats, així com fractura salarial, mantenint-se ferm un patriarcat.

El reportatge fa palesa la necessitat de denunciar aquesta realitat, impulsar la feina de totes les entitats i organitzacions involucrades en la lluita pels drets de les dones que viuen al carrer i exigir polítiques que donin una resposta digna a aquestes persones.

Cura i profunditat de joves periodistes i fotògrafs

En la modalitat de trajectòria periodística s’ha premiat la Revista 5W pel seu gran compromís amb els drets humans i per dignificar la professió periodística. Sota el lema 'Pequeñas historias, grandes explicaciones', fan una anàlisi de realitats complexes en cada reportatge i cada article, amb un periodisme literari centrat en la persona i la denúncia de vulneracions de drets humans, conflictes i migracions.

El jurat ha destacat la cura i la profunditat en la narració d’històries, l’explicació de la diversitat del món amb un periodisme literari centrat en la persona. Amb aquest premi, doncs, s’ha volgut reconèixer la tasca d’un grup de joves periodistes i fotògrafs quer fan del periodisme social el seu projecte vital.

L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el 24 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, on els guanyadors rebran també una il·lustració original pintada per Joan Gomis.

En anteriors edicions, s’ha reconegut també la tasca de José Naranjo i el projecte radiofònic 'Mares migrants' de Catalunya Ràdio (2021), l’Associació Fora de Quadre i el projecte ‘Sed de agua, sed de vida’ de Jairo Marcos i Mª Ángeles Fernández (2020), Sergi Cámara (2019); Lucas Font i Julia Fernández (2018); Pablo López Orosa i Rosa María Calaf (2017), Silvia Melero i el programa Solidaris (2016), Lola Hierro i Xavier Aldekoa (2015), d’Emilia Laura Arias i Tomás Alcoverro (2014), i de Gemma Parellada i el programa de televisió ’Latituds’, dirigit per Jordi Vilardell (2013).

El premi Joan Gomis el convoquen Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El premi es convoca amb el suport econòmic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

https://twitter.com/JusticiaiPau/status/1575776660766355456

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.