Pasar al contenido principal

(Abadia de Montserrat) Aquest estiu arriba un nou cicle de concerts d'orgue a la basílica de Santa Maria de Montserrat. Els quatre concerts del 'Festival Internacional Orgue de Montserrat 2022. Cassià M. Just, in memoriam' (FIOM 2022) estaran protagonitzats per intèrprets de projecció internacional i partiran, com és habitual, de la música de Johann Sebastian Bach fins a compositors contemporanis.

El FIOM 2022 s’obrirà el proper dissabte 25 de juny, a les 21:00 h, amb el concert titulat 'Noves sonoritats', protagonitzat pel Quartetto Anèmone, acompanyat a l’orgue per Christian Alejandro Almada, que interpretaran peces de L. Boëllmann, F. Mendelssohn, L. Vierne, S. Chembari, A. Guilmant. Aquest concert es podrà escoltar en directe, a través de Montserrat Ràdio, i veure, una setmana més tard, el dissabte 2 de juliol, a les 22.30 h, per les TV de La Xarxa Audiovisual Local.

El mestre Christian A. Almada és d’origen argentí i és l’organista titular de la basílica de Sant Pau Extramurs a Roma. És una persona molt reconeguda en l’ambient musical italià, i concretament a Roma. Va crear personalment la forma d’orgue i quartet de clarinets, adaptant i recreant algunes de les peces més famoses del repertori organístic, i que es podran escoltar en aquest concert. Aquesta combinació produeix una sonoritat nova, ja que fusiona l’orgue amb quatre instruments de vent, que formen com un cor de veus; d’aquesta manera, es crea un conjunt molt expressiu i totalment adaptat al que és la realitat de la sonoritat de l’orgue. Les peces que interpretaran semblaran orquestrades.

El Quartetto Anèmone està format pels mestres Vincenzo Isaia, Gianmarco Corinto, Fabrizio Fornataro i Francesco Goti. Tres clarinetistes sopranos i un clarinetista baix, respectivament. Han col·laborat amb orquestres i grups de cambra en prestigiosos festivals musicals i sota la direcció, entre altres, de Riccardo Muti, Ennio Morricone, Carlo Rizzari, Daniele Gatti i Ezio Bosso. Els seus programes inclouen tant obres clàssiques com contemporànies així com composicions originals pensades específicament per al quartet. Des de 2021 col·laboren amb Christian A. Almada, donant a conèixer les possibilitats de l’ensemblatge orgue i clarinet.

Orgue, trompa i un duet de germans

El segon concert del FIOM 2022 serà el dissabte 16 de juliol i estarà protagonitzat per Roberto Fresco, un dels organistes espanyols amb més projecció internacional. És l’organista titular de la catedral de l’Almudena de Madrid. És un intèrpret amb una carrera internacional molt sòlida. El programa inclourà, bàsicament, obres de J. S. Bach.

Dissabte 6 d’agost, orgue i trompa a la Basílica de Santa Maria. Amb aquest concert es reprenen els cicles estables d’abans de la pandèmia, amb els diàlegs de l’orgue amb altres instruments. En aquest cas, Mar Vaqué, organista catalana afincada a Alemanya, acompanyada de la trompista Isabel Martínez, interpretaran música de diverses èpoques, partint de Bach i Telemann, fins a arribar a música contemporània recreada per aquestes dues joves intèrprets, que estan fent una carrera molt important a Europa.

El darrer concert del FIOM 2022 serà el dissabte 20 d’agost i anirà a càrrec del duet format pels germans de Manchester Tom i Jonathan Scott, que ja van actuar al FIOM de l’any 2017. En aquesta ocasió, l’orgue dialogarà amb el piano solista. Els Scott Brothers Duo presentaran un programa nou i suggerent, on la combinació sonora dels dos instruments és una experiència fascinant. Molts dels arranjaments que s’escoltaran són de Jonathan Scott, reconegut internacionalment com a compositor. La fusió entre el piano i l’orgue que creen aquest duet va suscitar una gran espectació i un gran entusiasme l’any 2017; per la qual cosa, han estat els primers artistes d’altres edicions que s’ha volgut recuperar aquest estiu. Vindran amb repertori nou, perquè l’objectiu és recuperar intèrprets, tot innovant.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2022, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística de Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González. L’entrada és gratuïta, però cal fer reserva prèvia de localitat. També es pot escoltar en directe a través de Montserrat Ràdio. A més, la Xarxa Audiovisual Local oferirà tots els concerts en diferit, en dates que s’aniran concretant.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.