Pasar al contenido principal
Galeria d'imatges

(Migra Studium) El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha presentat aquest dimarts l'informe anual sobre els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) que enguany es titula 'Territori Hostil'. L'acte s'ha organitzat a la sala d'actes de Cristianisme i Justícia on la coordinadora de SJM i directora de Migra Studium, Maria del Carme de la Fuente, ha denunciat “l'opacitat creixent que envolta els CIE”.

Sobre aquesta opacitat, de la Fuente ha assegurat que “fa possible que la Direcció General de Policia, novament, no faciliti les dades sol·licitades al portal de transparència”. Ha ressaltat la tasca dels equips que acompanyen de forma humana a les persones que estan internes als centres. Una tasca que a més, permet detectar situacions de vulnerabilitat i vulneracions de drets.

En l'acte, Josetxo Ordóñez, advocat de Migra Studium, coordinador del grup de visites del CIE de Barcelona i coautor de l'informe, ha fet un resum general de l’Informe i ha centrat la seva atenció en els obstacles a les visites de les organitzacions socials: “Parlem d'un dret fonamental amb doble cara: drets dels interns a parlar amb entitats socials i el de les organitzacions per acompanyar aquestes circumstàncies i denunciar el que passa dins dels centres”. Per la seva part, Ana Bosch, advocada a Pueblos Unidos, de Madrid, i autora de l'informe, ha destacat les queixes dels interns sobre el tracte violent que reben als centres: “Senten que a l'entrar al CIE perden tota dignitat. Som testimonis d'actuacions i mesures que malmeten la integritat de les persones internades”.

Finalment, la mirada del voluntariat que visita aquests centres ha estat presentada per Santi Bolíbar, membre del grup de visites al CIE de la Zona Franca de Barcelona des de fa 5 anys. Bolíbar ha posat rostre a diverses persones internades durant el 2021, persones que han pogut acompanyar, ja sigui amb visites presencials o telefòniques. I explica com ha canviat la situació en aquests centres arran de la pandèmia, i com l’opacitat i l’arbitrarietat ha augmentat. “Ara tot són limitacions i restriccions que el que posen en evidència és aquesta hostilitat que el CIE representa cap a les persones migrades”.

La inversió per als CIE el 2021 va ser de més de 7 milions d'euros

El dotzè lliurament presentat correspon al 2021 i enuncia tres formes d'hostilitat que pateixen les persones internades en aquests centres: agressions policials a les persones internes i traves a la seva denúncia i investigació; les deficiències en l'atenció medicosanitària; i els obstacles a les visites de les organitzacions socials.

L'informe ofereix testimonis dels interns que van patir agressions i obstacles per denunciar-les, com a víctimes o com a testimonis: acceleració de la seva expulsió, pressions i represàlies per part de la direcció i els agents, o dificultats per demanar proves i accedir a la bústia de peticions i queixes. A més, s'observa que els serveis mèdics no van enviar parts de lesions a les autoritats judicials corresponents. L’SJM, a instàncies d’una recomanació del Defensor del Poble, reclama l'elaboració d'un protocol de tramitació de queixes i denúncies de maltractaments, així com presenta una sèrie de suggeriments per investigar amb celeritat aquestes possibles agressions.

Les mancances d'una atenció mèdica adequada, com ara la deficient coordinació entre administracions per conèixer els historials clínics, la manca d'intimitat a les consultes per la presència policial, la manca d'intèrprets a les consultes, es cronifiquen als CIE. A aquesta realitat s'uneix el règim d'aïllament en casos de covid-19, que té un impacte negatiu en la salut mental de les persones recloses, ja afectada pel mateix internament. Novament en aquest informe, l'SJM denuncia el tractament polític dels CIE i l'opacitat existent. Segons Migra Studium, el ministeri d'interior incompleix la Llei de Transparència, ja que no ha proporcionat les dades sol·licitades per SJM en el termini legal.

Aquest fet no només limita el coneixement de l'internament, sinó que revela hostilitat institucional contra la societat civil que vetlla pels drets humans. A més, la construcció d'un nou CIE a Algesires-Botafocs, les obres al suprimit CIE de Fuerteventura i els recurrents anuncis de noves edificacions demostren “l'aposta de l'Estat per aquests espais d'hostilitat i de vulneració de drets cap a les persones migrants”. Una revisió als pressupostos generals revela que la inversió executada per als CIE el 2021 va ser de més de 7 milions d'euros, xifra superada el 2022, per la inversió de 13 milions i mig.

11 menors d'edat van ser identificats als CIEs el 2021

L'any 2021 van disminuir les xifres de persones internades a causa de la prevenció de contagis per Covid-19, les reformes empreses en alguns centres i la impossibilitat d'executar expulsions i devolucions als Estats amb les fronteres tancades. Tot i que els equips de visites van observar l'augment d'ingressos de persones amb ordres d'expulsió per estada irregular. Segons dades del Defensor del Poble en qualitat de Mecanisme de Prevenció de Tortura 11 menors d'edat van ser identificats als CIE el 2021, així com un total de 626 persones van sol·licitar protecció internacional. Van ser repatriades forçosament 832 persones des dels CIE, el 23% del total de les executades a Espanya.

L'SJM reitera la seva oposició a l'existència dels centres d'internament d'estrangers, advocant pel tancament definitiu i la cerca d'alternatives més garantistes amb els drets humans. El mateix caràcter i funcionament dels CIE generen i perpetuen dinàmiques d'hostilitat envers les persones migrants internades, la immensa majoria de les quals no ha comès cap delicte, i vulneracions sistemàtiques dels seus drets humans.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.