Pasar al contenido principal

(Generalitat) La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han presentat avui el pla de tancament o restricció d’acessos al Parc Natural de Montserrat en casos d’activació del nivell 3 del Pla Alfa, sobre perill extrem d’incendis.

El protocol de tancament del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat restringeix l’accés a l’espai natural en cas d’activació del nivell 3 del Pla Alfa. El Cos d’Agents Rurals duu a terme aquest operatiu amb el tancament de 28 punts d’accés a l’espai natural, on aquest any s’ha instal·lat una nova senyalització en què s’indica la prohibició de circular tant a peu com en vehicle en cas d’un increment del perill d’incendi.

El conseller Elena ha llençat un “missatge de prudència i precaució perquè 9 de cada 10 incendis a Catalunya són provocats per l’acció humana, per imprudències i irresponsabilitat”, i ha afegit que “en la mesura en què com a ciutadans i ciutadanes tinguem un comportament prudent i responsable, evitarem moltes tragèdies”.

En aquest sentit, Elena ha insistit que “l’aliança entre ciutadania i institucions és el que va permetre la bona feina de l’estiu passat, un dels més difícils dels darrers anys”, ha recordat. El conseller ha anunciat que “es seguirà invertint i aportant recursos al servei de la seguretat i les emergències”.

Per la seva banda, Vilagrà, ha posat en valor la feina de col·laboració que estan fent els agents del Patronat de la Muntanya de Montserrat per fer d’aquesta muntanya, i el seu parc natural, un espai que “mantingui la vida, la biodiversitat i, alhora, la seva activitat de visitants sense que això no vagi en detriment de la seguretat”. En aquest sentit, la consellera ha destacat que és “imprescindible” posar en valor el Pla Alfa 3 que avui ha presentat el Departament d’Interior davant d’un estiu que es preveu “molt complicat”. “Fem una crida a la ciutadania a gaudir de la natura i del parc natural amb seny i precaució”, ha conclòs la titular del Departament de Presidència.

La finalitat d’aquesta mesura, que afecta l’accés a l’espai natural, però no l’accés al monestir, és que en cas de produir-se un incendi forestal, hi hagi el menor nombre possible de persones en el seu interior. En aquest sentit, permet garantir la pròpia seguretat dels usuaris del parc, disminuir el risc d’una possible ignició tenint en compte que 9 de cada 10 incendis són d’origen antròpic, i per tant, que estan relacionats amb l’activitat humana, i a la vegada en cas de produir-se l’incendi, facilita les tasques dels mitjans d’extinció.

El Parc Natural de la Muntanya de Montserrat és un dels espais naturals més visitants de Catalunya (amb 2,5 milions de visites cada any). Està situat a cavall entre les comarques de l’Anoia, el Bages i el Baix Llobregat, una zona on el risc d’incendi forestal, bàsicament en períodes estivals, sol ser molt elevada. És un espai que ha patit diversos incendis importants històricament.

El pla de tancament està liderat pel Cos d’Agents Rurals, que activa i desactiva els nivells del Pla Alfa, que coordina l’operatiu i que n’assegura el compliment incrementant la vigilància a la zona, conjuntament amb Mossos d’Esquadra. Però en l’obertura i tancament de la senyalització hi col·laboren diversos agents: el Parc Natural, les ADF, el GEPIF (del Departament d’Acció Climàtica, els ajuntaments dels municipis que estan dins del parc, l’Aeri de Montserrat, FGC, vigilants locals i el serveis de seguretat de la muntanya.

El Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. A partir dels nivells 2 i 3, també comporta l'activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT i es prohibeixen o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

L’any passat es va haver d’activar 7 vegades el pla INFOCAT en fase d’alerta. La climatologia viscuda al llarg de l’estiu, va fer que aquest estat es mantingues durant 20 dies, entre finals de juny i principis de setembre.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.