Pasar al contenido principal

(CR/Fragmenta) El biblista, teòleg, expert en filologia semítica Joan Ferrer, ha sigut designat nou membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Ferrer és president de l’Associació Bíblica Catalana des de 2017.

Joan Ferrer i Costa (Calella, 1960) és doctor en filologia semítica i llicenciat en teologia i en geografia i història, és professor titular dels estudis hebreus i arameus a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, de la qual n’ha estat degà, i professor de Sagrada Escriptura a la Facultat de Teologia de Catalunya, a l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

Ha estat deixeble i col·laborador de Joan Coromines. Va redactar el volum X (índex) del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. Ha estat traductor de la Bíblia (Bíblia catalana: traducció interconfessional, BCI) i de diversos escriptors en llengua hebrea i ídix al català. Ha escrit estudis de filologia catalana, hebrea, aramea, grega i ídix, i ha publicat diverses edicions de la Bíblia en les llengües originals i en traduccions a les llengües del món antic. Ferrer també és atutor d'una obra amb comentaris dels salms, presentada ara fa un any coincidint amb els 1.600 anys de la mort de Sant Jeroni.

Ha traduït al català La saviesa dels pares d’Israel. El tractat Abot de la Misnà (Fragmenta, 2010) i ha participat en l’edició bilingüe i la traducció del Càntic dels Càntics de Salomó (Fragmenta, 2013), amb Narcís Comadira, i dels Contes cabalístics (Fragmenta, 2017), amb Jordi Sidera.

El ple de l’IEC ha acordat la designació de Ferrer juntament amb la incorporació d’Anna Maria Compagna, catedràtica de filologia i lingüística romàniques, tots dos adscrits a la Secció Filològica. També han estat designats aquest 15 d’octubre quatre membres numeraris: el periodista Xavier Bosch; la filòloga Mar Massanell; i el lingüista Josep Quer, tots tres adscrits també a la Secció Filològica; i la filòloga Meritxell Simó, a la secció Històrico-Arqueològica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.