Pasar al contenido principal

(OAR) Amb la voluntat de visibilitzar i valorar el paper de les dones a les diferents conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals, els dies 7 i 8 d’octubre l’Oficina d’Afers Religiosos i el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes convoquen a les jornades “Fe(r) i dones”. A l’edició d’enguany, conduïda per Txell Bonet i comissariada per Montse Castellà i Olivé, hi participaran pensadores reconegudes, expertes en l’estudi de les seves tradicions i també en la reflexió sobre el paper i el valor que hi tenen les dones. Les jornades comptaran amb figures destacades d’àmbit internacional com Lama Guelongma Tsondru, Teresa Forcades i Asma Lamrabet, entre d’altres.

Les jornades són el resultat de diverses col·laboracions entre el Reial Monestir de Pedralbes i l’Oficina d’Afers Religiosos i responen a l’objectiu compartit d’explorar les relacions entre dones i espiritualitat, fomentar el diàleg i donar reconeixement a la realitat femenina, sovint invisibilitnzada dins de les mateixes tradicions religioses. Es preveu que les jornades pugui repetir-se cada any, sempre al voltant dels eixos de dones i religió/espiritualitat, però cada any centrades en una temàtica concreta. En aquesta primera edició, sota el subtítol “Textos/Rituals/Transmissió”, les jornades se centraran en com els textos sagrats, les pràctiques rituals i la transmissió religiosa i espiritual són entesos i viscuts des de les diferents perspectives de les dones en diverses tradicions. Les jornades tindran lloc dues tardes, el 7 i 8 d’octubre, i constaran de diverses activitats.

Txell Bonet, periodista, locutora i directora de ràdio, versada a donar veu a les dones, conduirà les jornades comissariades per Montse Castellà i Olivé, traductora i editora de textos budistes, autora de nombrosos articles, i presidenta de Sakyadhita Spain i de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR).

Les jornades, que seran presencials al Monestir de Pedralbes, començaran el dijous 7 d’octubre a la tarda amb unes taules de reflexió (16.00 hores) que tenen l’objectiu de dialogar i repensar, de manera conjunta, al voltant dels tres temes als quals es dedica l’edició d’enguany: textos, rituals i transmissió. Aquestes taules, amb assistència amb invitació prèvia, seran conduïdes per tres expertes que crearan una dinàmica participativa i comptaran amb les aportacions de dones de diferents comunitats religioses i de diferents conviccions de Barcelona. Les dinamitzadores de les taules seran: Neus Forcano, professora i membre de l’Associació Europea de Dones per a la Recerca Teològica (ESWTR); Chinmayi Ma, presidenta de l’Associació Shiva-Shakti-Om i col·laboradora en diferents projectes sobre l’estudi de textos espirituals; i Sofia Bengoetxea, monja budista zen, treballant en la recerca d’un nou model de budisme i d’espiritualitat lliure de discriminacions i de desigualtats per raó de gènere. A la mateixa hora, paral·lelament, tindrà lloc la visita guiada “Pedralbes, un escenari femení de poder”, que ens aproparà a la història del Monestir de Pedralbes a través de la figura de sis dones que al llarg de gairebé set segles habitaren el monestir. Dones poderoses que van dirigir la comunitat, van controlar el patrimoni del monestir i van exercir el seu poder i influència més enllà de la clausura. La seva empremta encara perdura avui en dia en el ric patrimoni conservat al Monestir de Pedralbes.

Una altra de les activitats destacades d’aquestes jornades seran els tallers (18.15 hores), que tindran lloc la mateixa tarda del dijous 7 d’octubre. Sota el guiatge de tres talleristes que compartiran els seus coneixements i experiència, les persones assistents podran experimentar de primera mà exemples concrets sobre la interpretació de textos sagrats, la pràctica ritual i la música com a mitjà de transmissió de la fe a través d’algunes pràctiques concretes. Yaratullah Monturiol, islamòloga, escriptora i directora del I Congrés Internacional de Feminisme Islàmic (2005), conduirà el taller “Lectura i interpretació de textos”. María Prieto i Manzanares, representant d’Espanya a l’Assemblea del World Union for Reform Judaism i a l’assemblea de Women for Reform Judaism, conduirà el taller “L’art dels rituals”. Abidemi Adebayo-Adenagbe i Dora Okereka, membres del 1st African Gospel Choir, primer i únic cor africà de gospel amb seu a Espanya amb integrants majoritàriament d’origen nigerià, conduiran el taller “Transmissió a través del cant i la música”. Paral·lelament, a la mateixa hora, tindrà lloc la visita guiada “Pedralbes, un escenari femení de poder”.

El punt àlgid de les jornades tindrà lloc la tarda del 8 d’octubre amb la taula rodona reflexions i diàleg “Llegir, fer i transmetre en clau de dones” (16.00 hores), presencial i també en streaming a través del canal de YouTube del Monestir. Sentirem les paraules de Lama Guelongma Tsondru, responsable de l’obertura del primer centre budista a Espanya (1979), investida amb el títol de lama el 2001 i fundadora, juntament amb altres dones, de l’associació de dones budistes Sakyadhita Spain. Igualment, comptarem amb la presència de Teresa Forcades i Vila, metgessa, teòloga, monja benedictina, autora, entre d’altres, del llibre La teologia feminista en la història (Fragmenta, 2007), directora de l’escola monàstica Sinclètica i coordinadora del programa internacional de màster Knowledge, Art and Interiority. I finalment tindrem la veu d’Asma Lamrabet, metgessa, pensadora i autora compromesa des de fa anys en l’estudi i la reflexió sobre el pensament reformista a l’islam i, concretament, sobre la temàtica de les dones i titular de la Càtedra d’Estudis de Gènere a la Fundación EuroArabe. Elles, tres dones vinculades a diferents tradicions, dialogaran entorn de les temàtiques de les jornades d’enguany a partir de les aportacions recollides el dia anterior. Totes tres són pensadores reconegudes en l’àmbit internacional, expertes en l’estudi de les seves tradicions i també en la reflexió sobre el paper i el valor que hi tenen les dones.

Finalment, a les 18.30 hores, presencialment, Tarta Relena i Marta Millà, tancaran aquesta primera edició de les jornades amb un concert i una lectura de textos. Tarta Relena, duet de folk tronadet i gregorià progressiu format per la Marta Torrella i l’Helena Ros, i Marta Millà, actriu, escriptora i terapeuta, evocaran aquesta transmissió espiritual a través de la música i la paraula, al claustre del Monestir de Pedralbes, un espai idoni per a la reflexió i el repensar en clau femenina.

Per què aquestes jornades?

L’equitat entre dones i homes, la lluita contra les desigualtats de gènere i contra les violències i discriminacions vers les dones i la defensa dels seus drets polítics, econòmics i socials, és un dels objectius clau de treball de l’Ajuntament de Barcelona. Incorporar la mirada feminista de manera transversal és responsabilitat de tots els àmbits de l’Ajuntament i de tota la ciutadania, incloent-hi també les tradicions religioses i espirituals.

En aquest sentit, l’OAR treballa per donar a conèixer la pluralitat de creences i espiritualitats presents a Barcelona, que fan que sigui una ciutat rica i plural; i, d’altra banda, el Monestir de Pedralbes és un lloc on les dones històricament han viscut l’espiritualitat com a eix central de la seva existència i esdevé de manera natural un punt de trobada de dones que viuen de manera espiritual el seu dia a dia, i desenvolupa també des de fa temps activitats al voltant d’aquesta temàtica. L’any 2019 l’OAR i el Monestir de Pedralbes van unir esforços i han iniciat diverses col·laboracions per treballar al voltant dels eixos dones i religió/espiritualitat. Aquesta col·laboració va començar amb l’activitat “Dones i religions: l’espiritualitat com a punt de trobada”, que va consistir en quatre trobades a porta tancada entre 25 dones barcelonines fidels de diferents tradicions religioses de la ciutat, i que va acabar amb un acte de cloenda obert a la ciutadania. Arran d’aquestes trobades també s’han dut a terme dues edicions del cicle “Figures femenines a les tradicions religioses”, en què dones de diferents confessions han presentat figures destacades i rellevants d’altres dones vinculades a la seva fe. Les jornades “Fe(r) i dones” són la culminació d’aquests dos anys de col·laboracions.

La gran diversitat de dones participants, tant en les jornades actuals com en els projectes anteriors, és un reflex de la Barcelona actual, gran i plural en religions, confessions i conviccions. Es comptabilitzen més de 980 comunitats i entitats religioses a la ciutat, de 27 tradicions diferents, que acullen milers de persones fidels, moltes d’elles dones. No hi ha dues dones creients iguals: de tradicions ancestrals o creences més recents, creients de naixement o converses, parlen desenes de llengües i s’organitzen de maneres molt diferents, entre d’altres diversitats. Parlem de diferències doctrinals, lingüístiques, culturals, socials i de maneres de viure l’espiritualitat. Aquesta pluralitat, interna i externa, dibuixa la imatge actual de Barcelona, rica i heterogènia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.